Ο αρχηγός της Εθνικής Μπάσκετ Νίκος Ζήσης ετοιμάζεται (ίσως και σήμερα) να γράψει τους τίτλους τέλους μιας αξιοζήλευτης καριέρας με τα γαλανόλευκα, που σημάδεψαν δύο χρυσά (Ευρωμπάσκετ Ανδρών 2005, Ευρωμπάσκετ Νέων 2002), τρία ασημένια (Μουντομπάσκετ Ανδρών 2006, Ευρωπαϊκό Παίδων 1999, Μεσογειακοί Αγώνες 2001) και δύο χάλκινα μετάλλια (Ευρωμπάσκετ Ανδρών 2009, Ευρωμπάσκετ Εφήβων 2000).

Ο «μεγάλος μικρός» της Εθνικής αγωνίστηκε στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα από 14 ετών και ένδεκα μηνών μετρώντας συνολικά 273 συμμετοχές (189 με την Ανδρών).

Μετά τον κουμπάρο του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική στο φινάλε του περυσινού Ευρωμπάσκετ, έρχεται η σειρά του Ζήση να γράψει τον επίλογο και για πρώτη φορά να σβήσει τα κεράκια των γενεθλίων του (16 Αυγούστου 1983) με τους γιους του Αλέξανδρο και Μάρκο και τη συζυγό του Φανή. Ολες τις άλλες φορές, τα γιόρταζε με τους συμπαίκτες του στην Εθνική, αφού πάντοτε συνέπιπταν με την προετοιμασία της ομάδας. Ετσι, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος χθες ανακηρύχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο ισπανικό πρωτάθλημα, θα είναι η τελευταία «παλιοσειρά», που θα καθοδηγήσει την Εθνική στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο.