Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές τις τελευταίες ημέρες ζητώντας από τον Δήμαρχο Ανάφης να προστατέψει την παραλία του Ρούκουνα, που είναι μοναδικής φυσικής ομορφιάς και η πιο πολυσύχναστη του νησιού.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας avaaz, με στόχο να παραδοθεί στον Δήμαρχο του νησιού Ιάκωβο Ρούσσο, αναφέρουν πως με λύπη τους παρακολούθησαν «απόπειρες καταστροφής παραδοσιακών μονοπατιών όπως και επεμβάσεις σε ρεματιές στην περιοχή του Ρούκουνα που κατέστρεψαν την φυσική βλάστηση ώστε να εξυπηρετηθούν τα αυτοκίνητα». Και προσθέτουν πως τόσο τα παραδοσιακά μονοπάτια προστατεύονται από τον νόμο όσο και οι ρεματιές με την βλάστησή τους. «Παραλίες όπως αυτή του Ρούκουνα είναι η περιουσία της Ανάφης και πόλος έλξης για το νησί. Ελπίζουμε πως θα παρέμβετε ώστε να μην αλλάξει χαρακτήρα το ευαίσθητο τοπίο του νησιού και θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας να το προστατέψετε».

Ο Δήμος πάντως από την πλευρά του υποστηρίζει πως στην περιοχή δεν έχει γίνει καμία καταστροφή και πως πρόθεσή του δεν είναι σε καμία περίπτωση να φτάνουν αυτοκίνητα στην παραλία. Τι συνέβη όμως και περισσότεροι από 1800 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν έχουν υπογράψει για την παραλία με την ψιλή άμμο;

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η καθηγήτρια αγγλικών Λαρίσα Καλλίρη που επισκέπτεται συχνά την Ανάφη βρέθηκε στο νησί, και όπως κατήγγειλε δημόσια στο facebook, είδε μία μπουλντόζα να μπαίνει στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία και να προκαλεί καταστροφές. «Μπουλντόζα μπαίνει μέρα μεσημέρι σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό μονοπάτι της Ανάφης που οδηγεί στην παραλία του Ρούκουνα προκαλώντας καταστροφές, αλλά αποχωρεί πριν φτάσει η αστυνομία. Ο Δήμος βεβαιώνει απλώς ότι δεν ήταν αυτός που έκανε την παρανομία αλλά δεν προβαίνει σε καμία κίνηση για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Επιχειρηματίας που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή καίγεται να ανοίξει οδική πρόσβαση προς την παραλία» ανέφερε στο κείμενο που «ανέβασε» στο facebook. Όπως συνεχίζει «αυτό είναι το μονοπάτι που οδηγεί από τον αυτοκινητόδρομο στην παραλία του Ρούκουνα. Πρόκειται για σηματοδοτημένο και χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μονοπάτι που κατεβαίνει τη ρεματιά μέχρι την παραλία μέσα από πυκνό καλαμιώνα».

Το σκαπτικό μηχάνημα στο μονοπάτι του Ρούκουνα (Φωτό: Λαρίσα Καλλίρη)

Εδώ και λίγα χρόνια όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κ.Καλλίρη ένας επιχειρηματίας προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στην παραλία ενοικιάζοντας έκταση που συνορεύει με το ρέμα και το συγκεκριμένο μονοπάτι από τα δυτικά. Βασικό εμπόδιο στα σχέδιά του «για ανάπτυξη της παραλίας (έχουν ακουστεί πλάνα για δημιουργία κάμπινγκ, ή εστιατορίου, ή εκμετάλλευση της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες)» λέει η κ.Καλλίρη, είναι ότι δεν υπάρχει δρόμος που να συνδέει το κτήμα του με την παραλία του Ρούκουνα. «Συνεπώς για να εξασφαλίσει πρόσβαση στην παραλία με αυτοκίνητο θα πρέπει κανείς ή να κόψει ρέμα ή να περάσει από το μονοπάτι. Όμως και από τα δύο απαγορεύεται η διέλευση τροχοφόρων».

Η καθηγήτρια αγγλικών υποστηρίζει πως με το συγκεκριμένο σκαπτικό μηχάνημα έγινε απόπειρα να ανοίξει δρόμος προς την παραλία. «Κατάλαβα ότι η μπουλντόζα μπήκε για να διανοίξει το κομμάτι του μονοπατιού όπου δεν χωράει όχημα».Η κ.Καλλίρη καθώς και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ενημέρωσαν τον αντιδήμαρχο αλλά – όπως αναφέρει η καθηγήτρια – ο Δήμος δεν έδειξε ενδιαφέρον γιατί ο εργολάβος και το σκαπτικό μηχάνημα βρέθηκαν εκεί.

Δύο από τις φωτογραφίες που δείχνουν το μονοπάτι και το σκαπτικό μηχάνημα

(Φωτό: Λαρίσα Καλλίρη)

Τόσο στο κείμενο των υπογραφών που συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά μέσω του avaaz όσο και στην ανάρτηση της κ.Καλλίρη τονίζεται ότι προσφάτως ο Δήμος έκανε εργασίες διάνοιξης του μονοπατιού με αποτέλεσμα το ξήλωμα σε όλο το μήκος των έργων του πυκνού καλαμιώνα, πολλών αθανάτων. «Ο Δήμος και οι άνθρωποι του νησιού πρέπει να καταλάβουν ότι το μονοπάτι είναι παραδοσιακό και ότι πρόκειται για μία περιοχή Νατούρα που πρέπει να προστατεύεται».

Τι λέει ο Δήμος

Από την πλευρά του ο Δήμος υποστηρίζει ότι στο μονοπάτι δεν έχει γίνει καμία καταστροφή, πως δεν είναι στις προθέσεις του να ανοίξει δρόμος και να φτάσουν ι.χ. στην παραλία και πως ό,τι συμβαίνει οφείλεται σε πόλεμο ιδιωτικών συμφερόντων στον οποίο δεν θέλει να αναμιχθεί. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος ανέφερε πως μέχρι πρότινος «υπήρχε στην περιοχή ένας ιδιωτικός δρόμος, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εκεί». Την ίδια στιγμή, λέει, ένας άλλος επιχειρηματίας επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή. Όπως προσθέτει το σκαπτικό μηχάνημα «ένα φορτωτάκι για την ακρίβεια, βρέθηκε εκεί διότι ο επιχειρηματίας ήθελε να περάσει και να φτάσει στο οικόπεδό του. Έκανε διέλευση, δεν έκανε εργασίες διάνοιξης».

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες που έκανε ο Δήμος στο μονοπάτι, ο κ.Ρούσσος σημειώνει πως δεν σημειώθηκε καμία καταστροφή «μόνο κάτι καλαμιώνες και κάτι πικροδάφνες βγάλαμε». Και συμπληρώνει πως το μονοπάτι καθαρίζεται κάθε χρόνο και πως μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και της παραλίας.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει ακόμη πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να φτάνουν αυτοκίνητα στην παραλία του Ρούκουνα. Όμως, λέει, μία πρόσβαση –ένας δρόμος –που να φτάνει έως την παραλία χρειάζεται για λόγους ασφαλείας των λουόμενων (π.χ. για να φτάνει ένα ασθενοφόρο), καθαριότητας ( για να φτάνει απορριμματοφόρο) ή πυρασφάλειας.