Κλίμα προσδοκιών προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που εφόσον συνοδευτεί και από ρύθμιση για το χρέος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας και θα ανοίξει την πόρτα για επενδύσεις.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, όπως προκύπτει από το συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο «Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές».

Στον επιχειρηματικό κόσμο εκτιμούν ότι η «στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό» μαζί με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της αντιπολίτευσης διασαφηνίζουν το πολιτικό τοπίο, διαμορφώνουν συνθήκες προβλεψιμότητας στην οικονομία και άρα είναι ικανά να ξεκλειδώσουν τα πορτοφόλια των επενδυτών.

«Αν και πέρυσι έγιναν φοβερά λάθη, σήμερα έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που δείχνει ρεαλισμό. Ελπίζω αυτή η στροφή να κρατήσει, ενώ η σταθερότητα εξαρτάται και από την αντιπολίτευση, όπως διαπιστώθηκε και το 2014» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου. Για να προσθέσει ότι «αν αποφασιστεί από τον λαό κυβερνητική αλλαγή, αυτή θα είναι προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Βαρεθήκαμε να προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους ξένους, φτάσαμε στο σημείο να βάλουμε υπουργό ιδιωτικοποιήσεων τον καθ’ όλα συμπαθή κ. Λαφαζάνη που δεν είναι αρμόδιος. Δηλαδή πρέπει να έχεις πολύ χιούμορ για να το κάνεις αυτό» σχολίασε.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Στον επιχειρηματικό κόσμο «η μαγική λέξη είναι η εμπιστοσύνη» ανέφερε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, επικεφαλής της ΕΛΒΑΛ του Ομίλου Βιοχάλκο, λέγοντας ότι «το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής καθώς οι νομοθεσίες και τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι διάσπαρτα με αντικίνητρα και αγκυλώσεις». Ο ίδιος, αναφερόμενος στο μείγμα των φόρων, σχολίασε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις των φόρων είναι απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να στραφούν στα εισοδήματα και όχι στο κόστος παραγωγής.

Τομείς που μπορούν να παράγουν ΑΕΠ και προστιθέμενη αξία μόλις μπουν σε λειτουργία είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελλάκτωρ Αν. Καλλιτσάντση, έργα όπως περιφερειακά αεροδρόμια, επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος, ανάπτυξη των λιμανιών και ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.