Δώδεκα σύροι πρόσφυγες, από τους πρώτους που επέστρεψαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών – Αγκυρας, κρατούνται αυθαίρετα στην γειτονική χώρα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία και απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Μεταξύ των 12 προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο Ντούζιτσι από τις 27 Απριλίου βρίσκονται και τέσσερα παιδιά, επισημαίνει η οργάνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην τουρκική Γενική Διεύθυνση για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι πρόσφυγες και να τους χορηγήσει προσωρινή προστασία σύμφωνα με το Αρθρο 91 του Νόμου περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας. Ζητά επίσης να εξασφαλιστεί ιατρική περίθαλψη και πρόσβαση σε δικηγόρους για όσους κρατούνται στο συγκεκριμένο κέντρο.

Οι σύροι πρόσφυγες δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι δεν τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται, για πόσο καιρό θα παρέμεναν υπό κράτηση ή πώς θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά αυτήν την κράτηση. Μερικά μάλιστα από τα μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, για τα οποία δεν λαμβάνουν κατάλληλη αγωγή.

Οταν η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με τις Αρχές στις 16 Μαΐου έλαβε την απάντηση ότι το αίτημά της θα ικανοποιείτο «την επόμενη εβδομάδα».

«Δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»

Οι τουρκικές αρχές δεν θεωρούν το κέντρο Ντούζιτσι ως κέντρο κράτησης αλλά κέντρο φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στην έκθεση «Τουρκία: ο θυρωρός της Ευρώπης και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι Αρχές δήλωσαν πως οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στον καταυλισμό ήταν «άστεγοι ή επαίτες».

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στο κέντρο χωρίς τη δική τους βούληση και πως δεν τους επετράπη να φύγουν από εκεί, μετατρέποντας de facto τον χώρο σε κέντρο κράτησης.

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία πως οι άνθρωποι που κρατούνταν στο κέντρο θα αφήνονταν ελεύθεροι, εάν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν κάπου αλλού να μείνουν και τα μέσα να συντηρηθούν ή εάν συμφωνούσαν να επιστρέψουν στην Συρία εθελούσια.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ασκήσει κριτική στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία όλων των ανθρώπων που καταφθάνουν παράτυπα στα ελληνικά νησιά, επί τη βάσει ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στην Τουρκία και επιμένει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα αυτήν την στιγμή. Η Συμφωνία, επισημαίνει η οργάνωση, υπονομεύει το δικαίωμα άσκησης αιτήματος ασύλου και το σύστημα διεθνούς προστασίας, μεταθέτοντας την ευθύνη από την ΕΕ σε μία τρίτη χώρα, την Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.