Την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Ανόι. Το εμπάργκο ήταν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που τελείωσε το 1975.

«Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση», δήλωσε ο Ομπάμα την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ και πρόσθεσε: «Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (...) αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ».

Στα τέλη του 2104 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς «μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια», όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ», είπε ο Βιετναμέζος πρόεδροςΤραν Ντάι Κουάνγκ και συμπλήρωσε: «Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως».

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μήνυμα προς το Πεκίνο, το οποίο δείχνει όλο και πιο πολύ τα δόντια του στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου Βιετνάμ και Κίνα διεκδικούν ορισμένα νησιά.

Το 1994 οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από