Με μεταμεσονύχτια παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου μέσω facebook έληξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά τα «οχι» της στην ψηφοφορία για το υπερταμείο και τον κόφτη. Η στάση τής μέχρι χθες βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς, παρότι διατηρήθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, προκλήθηκαν ρήγματα στη συνοχή της και εντυπώσεις που ακυρώνουν την αρχική ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα θετικά στοιχεία της παρέμβασης του Πρωθυπουργού.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας που ενημερώθηκε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη δεν διέγραψε την Κατριβάνου επειδή εκείνη «έσωσε» την κατάσταση ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής. Ο σχεδιασμός ήταν η βουλευτής να κληθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για εξηγήσεις και για να της ζητηθεί να παραδώσει τη βουλευτική έδρα εάν στο μεταξύ η ίδια δεν είχε παραιτηθεί. Η Βασιλική Κατριβάνου άλλωστε μπήκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο – έχοντας ήδη δηλώσει «παρών» στο Μνημόνιο –, υποσχόμενη ότι θα ψηφίσει ό,τι προβλέπει η συμφωνία, δηλαδή τουλάχιστον το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Στην ανάρτησή της στο facebook η Βασιλική Κατριβάνου αναφερόμενη στην παραίτησή της κάνει λόγο για μια απόφαση δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για την ίδια.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ. Κατά τ’ άλλα, ένα δώρο-έκπληξη προς τους (πρώην) δικαιούχους του ΕΚΑΣ και μια γραπτή υπόσχεση προς τον Πάνο Καμμένο αποτέλεσαν τα αντίβαρα της κυβέρνησης στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ψήφιση του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενεργοποιώντας τα επικοινωνιακά του αντανακλαστικά ανακοίνωσε διά του Πρωθυπουργού ότι τελικώς οι συνταξιούχοι δεν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο κράτος εισπραχθέν ΕΚΑΣ του τρέχοντος έτους και ότι το συγκεκριμένο ποσό, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το πλεόνασμα του 2015. Για την ακρίβεια, θα δοθεί μέσω Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημιουργείται και στο οποίο θα μπει το ποσό συνολικά των 700 εκατ. ευρώ, αυτό δηλαδή που «περισσεύει» πάνω από το πλεόνασμα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η είδηση για απόδοση του ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους επεδίωξε να δείξει ότι παρά την ψήφιση Μνημονίων διατηρεί τις κοινωνικές της ευαισθησίες και τη συνέπειά της απέναντι στους πιο αδύναμους και ότι αναζητεί διαρκώς τρόπους για να τους διευκολύνει. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώνοντας ότι δεν θα αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση στο 23%.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου – σχολιάζουν αρμόδιες πηγές – μπορεί να επαίρεται ότι όχι μόνο κατάφερε να υπερασπιστεί τις κύριες συντάξεις, αλλά συγχρόνως δεν υποχρέωσε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να επιστρέψουν από την τσέπη τους ΕΚΑΣ που είχαν εισπράξει στο παρελθόν.

ΑΜΟΙΒΑΙΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήρθε όμως αντιμέτωπος για μία ακόμη φορά με τη δυσθυμία του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ στην προοπτική του παγώματος των ειδικών μισθολογίων και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Πάνος Καμμένος μετέφερε στο Μαξίμου όχι μόνο τη δυσαρέσκειά του αλλά και την απροθυμία του στο να ψηφίσει το κόμμα του τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ζητώντας λύσεις.

Πράγματι, το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας καθώς και των αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, από τους οποίους και ζήτησε να καταθέσουν (ώς το πρωί της Κυριακής) προτάσεις ισοδύναμων μέτρων ανά υπουργείο αντί του παγώματος των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.

Η λύση βρέθηκε στην αλλαγή διατύπωσης της ρύθμισης εντός του πολυνομοσχεδίου, επιτρέποντας στους αρμόδιους υπουργούς να καταφέρουν το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων βρίσκοντας ισοδύναμα ώς το τέλος της χρονιάς. Την αλλαγή ανακοίνωσε στο Σώμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ αργότερα ο Πάνος Καμμένος έλεγε στους συνομιλητές του ότι ήταν δική του ιδέα για να μην υπάρξει εμπλοκή. Και σε αυτή την περίπτωση λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού φάνηκε πάντως ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ έχουν τη δυνατότητα με αμοιβαίους συμβιβασμούς να συνυπάρχουν χωρίς να δημιουργούνται ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ετσι χθες φάνηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν διατεθειμένος να κάνει το χατίρι του Πάνου Καμμένου, ασχέτως του ότι δεν το έκανε, εξασφαλίζοντας την ψήφο των κυβερνητικών εταίρων. Και από την άλλη ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε να δυσανασχετεί για θέματα που αγγίζουν την αρμοδιότητά του, αρνούμενος να ψηφίζει στα τυφλά, και τελικώς συμβιβάστηκε με μια γραπτή προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον. Το ίδιο έργο με αρκετές παραλλαγές αλλά σαφώς μεγαλύτερη ένταση παίχτηκε άλλωστε και με την υπόθεση Μουζάλα και τις απειλές του προέδρου των ΑΝΕΛ περί απόσυρσης των στελεχών του από τα υπουργεία.

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση του αυριανού Eurogroup και αφήνει να εννοηθεί ότι περιμένει μια θετική εξέλιξη και σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup θα αποφασιστούν και τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, κάτι που θα επιτρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι πέτυχε κάτι ουσιαστικό.

Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα τα 17ετή ομόλογα του ESM να γίνουν 30ετή κι έτσι η εξόφλησή τους να οριστεί για το 2052 και όχι για το 2039 που ισχύει σήμερα με αφετηρία το 2022.