Ο στρατός της Βενεζουέλας ολοκλήρωσε το Σάββατο τις διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις που διέταξε ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «ονειρεύονται να διαιρέσουν» τον στρατό της χώρας που παραμένει σφόδρα πιστός στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μαδούρο έχει ενταθεί αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 1,8 εκατ. υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2016, αξιώνοντας την καθαίρεση του Μαδούρο, για να αποφευχθεί, όπως υποστηρίζει, η επιδείνωση της βαθιάς ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε πως δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα για την αποπομπή του πρόεδρου Μαδούρο.

Η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση. Το 2015 επλήγη από πληθωρισμό ύψους 180,9% – από τους υψηλότερους, μάλιστα, στον κόσμο – και από την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Μαδούρο παρέτεινε πρόσφατα για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο για να προετοιμάσουν την χώρα ενάντια σε «εξωτερική απειλή» – σύμφωνα με τις αρχές –, ο Μαδούρο επανέλαβε ότι διαθέτει την στήριξη του στρατού. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως «τσαβίστας» (σ.σ. από το όνομα του θανόντος πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες), δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Στην αυτοκρατορία (σ.σ. κυβέρνηση των ΗΠΑ) ονειρεύονται να διαιρέσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας…να τις τεμαχίσουν, να τις αποδυναμώσουν», επεσήμανε.

Η αντιπολίτευση, που καταλαμβάνει τα τρία πέμπτα των εδρών του Κογκρέσου μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, χλεύασε τις στρατιωτικές ασκήσεις και τον ισχυρισμό ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την υποκίνηση αναταραχών. Παράλληλα χαρακτήρισε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία την διεφθαρμένη, κατασταλτική πτέρυγα μιας παράνομης κυβέρνησης.