Παιδί μιας φτωχής οικογένειας στην κωμόπολη Λάγκοα ντα Πράτα στα νοτιοανατολικά της Βραζιλίας, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έμαθε από μικρός στα δύσκολα.

Το φτωχικό των Σίλβα στην πολιτεία Μινάς Ζεράις έχτισε με τα ίδια του τα χέρια και αρκετό κόπο ο σιδηρουργός πατέρας του. Προτού καν προλάβει να ενηλικιωθεί, και λόγω της σοβαρής ασθένειας της μητέρας του, ο μικρός Ζιλμπέρτο βγήκε στην αγορά εργασίας για να συνδράμει οικονομικά στο σπιτικό του. Τα χρόνια της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς και του ατελείωτου παιχνιδιού στις αλάνες της γειτονιάς τελείωσαν νωρίς. Ο μικρός Ζιλμπέρτο μεγάλωσε απότομα. Στα 15 του αποφάσισε να εγκαταλείψει (προσωρινά) μια πολλά υποσχόμενη ποδοσφαιρική καριέρα με την τοπική Αμέρικα Μινέιρο. Εργάστηκε ως αγρότης, ξυλουργός, εργάτης σε εργοστάσιο καραμέλας για να βοηθήσει τον πατέρα, τη μητέρα και τις τρεις μικρότερες αδερφές του με τις οποίες μοιραζόταν ένα μικρό δωμάτιο. Μαχητής γαρ, δεν εγκατέλειψε το όνειρο του ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε με μοναδικό στόχο να πετύχει. Και τα κατάφερε.

Ανέκαθεν η ζωή του Ζιλμπέρτο ήταν μια δύσκολη, μια σκληρή μάχη. Ενας αγώνας επιβίωσης, από τον οποίο όμως πάντοτε έβγαινε νικητής. «Υπάρχει μια έκφραση στη Βραζιλία που λέει «σκότωσε το λιοντάρι». Αυτό προσπάθησα να κάνω καθημερινά στη ζωή μου, με οτιδήποτε καταπιανόμουν, κάθε φορά που έμπαινα στο γήπεδο» δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Βραζιλίας το 2002. Δεν διέθετε τη λάμψη, τη φήμη και την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα των σουπερστάρ συμπαικτών του Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος, ήταν όμως ο πιο εργατικός και ο πλέον αποφασισμένος για να θυσιαστεί για το σύνολο. Οπως έκανε στα παιδικά του χρόνια για το καλό της οικογένειας, όπως έκανε και ως παίκτης του Παναθηναϊκού την τριετία 2008-2011 μολονότι ήταν ο πλέον αναγνωρισμένος.

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ». Αλλωστε, για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα ο Παναθηναϊκός αποτελεί πλέον οικογένεια. Και όπως τονίζει υπό τη νέα ιδιότητα του τεχνικού διευθυντή, θα δώσει και την ψυχή του προκειμένου να επαναφέρει το Τριφύλλι στην κορυφή. «Η επιστροφή μου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια που φροντίζει τους ανθρώπους της. Και εγώ θα κάνω τα πάντα για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει η ομάδα» σχολίασε ο άλλοτε αρχηγός της Σελεσάο, ο οποίος ανοίγει μια νέα σελίδα στην ενασχόλησή του με το άθλημα που τον έκανε διάσημο.

Ο Ζιλμπέρτο, μόλις κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του τον Νοέμβριο του 2015, έθεσε άμεσα σε εφαρμογή ένα πρότζεκτ με συμβουλευτικές υπηρεσίες για ομάδες και αθλητές. Προετοίμαζε άλλωστε την επόμενη ημέρα προτού ακόμη αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Στις αρχές του 2016 υπήρξε η πρώτη επαφή με τον Παναθηναϊκό, που ήδη αναζητούσε τη διάδοχη κατάσταση μετά την απομάκρυνση του αθλητικού διευθυντή Τάκη Φύσσα και του τεχνικού διευθυντή Λεωνίδα Βόκολου. Στα μάτια του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου η περίπτωσή του, παρά την έλλειψη εμπειρίας ως football manager, φάνταζε ιδανική: αναγνωρίσιμος, διεθνούς φήμης, με παραστάσεις και γνωριμίες στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο και βεβαίως με παναθηναϊκό παρελθόν.

Το ιστορικό της συμφωνίας

Η καθοριστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα υπό άκρα μυστικότητα στο Αμβούργο, εκεί όπου μπήκαν τα θεμέλια για την τριετή συμφωνία των δύο πλευρών. Την περασμένη Δευτέρα με την άφιξη του Ζιλμπέρτο στην Αθήνα επικυρώθηκε το deal αλλά και η απαρχή ενός νέου τριετούς πλάνου που θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση Αλαφούζου