Ένα ταξίδι πρόληψης ξεκινά για τον καρκίνο του μαστού: Στο πλαίσιο της εκστρατείας Κίνηση «Μαστ» η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) θα επισκεφτεί πόλεις της ελληνικής περιφέρειας προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Και παρόλο που τα ποσοστά νόσησης των Ελληνίδων είναι χαμηλότερα από αυτά των λοιπών Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανίδων, η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση των γυναικών στην Ελλάδα.

Όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι δυνατή στα αρχικά στάδια, γι αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου πρώτος σταθμός της κινητής μονάδας μαστογραφίας είναι η Λάρισα (26 Μαίου) ενώ σύμφωνα με το προγραμματισμένο δρομολόγιο ακολουθούν η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Σπάρτη.

Εκεί, το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό που στελεχώνει τη μονάδα θα υποδεχθεί γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. μακροχρόνια άνεργες και μέλη οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας) για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και μαστογραφιών.

«Αν η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασική συνιστώσα μιας αποτελεσματικής πολιτικής για μείωση των οδυνηρών επιπτώσεων του καρκίνου, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος,

Και πρόσθεσε: «Αυτό αποτελεί εξαιρετική προτεραιότητα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία στον τόπο μας, όπου η οικονομική δυσπραγία οδηγεί στον περιορισμό των θεραπευτικών επιλογών για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού».

Σημειώνεται ότι οι κινητές μονάδες μαστογράφων, την τελευταία δεκαετία, έχουν παράσχει δωρεάν έλεγχο σε περισσότερες από 50.000 Ελληνίδες σε 300 χωριά και πόλεις της χώρας.

Φέτος και παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες η προσπάθεια συνεχίζεται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

«Έχουμε την ελπίδα ότι θα οργανωθούν και άλλες παρόμοιες δράσεις που θα θωρακίσουν τον πληθυσμό», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Γιώργος Πατούλης, συμπληρώνοντας ότι «σε άλλες χώρες οι πολιτικές υγείας επικεντρώνονται στο να διατηρήσουν την υγεία των πολιτών».