Εν μέσω των ασαφειών και των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την λίστα των δημοσίων επιχειρήσεων που θα πάνε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι στις εταιρείες που μεταβιβάζονται είναι και ο ΟΣΕ, ο οποίος δεν είναι στην λίστα που κατέθεσε λίγη ώρα πριν ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Στο «παράρτημα Δ» που κατέθεσε ο κ. Χουλιαράκης με τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), η οποία θα είναι θυγατρική του Ταμείου, οι επιχειρήσεις εκείνες που μεταβιβάζονται αμέσως κατά την έναρξη λειτουργίας της είναι:

1. ΟΑΣΑ

2. ΟΣΥ Α.Ε.

3. ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

4. ΟΑΚΑ

5. ΕΛΤΑ Α.Ε.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο ΟΣΕ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ σε επόμενο διάστημα, είπε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτές είναι:

1. ΕΥΑΘ Α.Ε.

2. ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

3. ΕΛΒΟ Α.Ε.

4. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

5. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

6. ΔΕΗ Α.Ε.

Εν τω μεταξύ, άγριος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκο, ο οποίος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου. Όρθιος από τα υπουργικά έδρανα του φώναζε ο υπουργός Οικονομικών ότι λέει ψέματα και ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να διασωθεί με τα ψέματα». Υπήρξαν αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ με τον βουλευτή του κόμματος Δ. Κωνσταντόπουλο να κινείται προς το μέρος του υπουργού φωνάζοντάς του «δεν ντρέπεσαι να μιλάς έτσι για την παράταξη αυτή». Στον καβγά ενεπλάκη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος ακούστηκε να λέει στον κ. Τσακαλώτο: «Άντε ρε ξεφτίλα που έλεγες ότι θα παραιτηθείς κιόλας και τώρα τα ξεπουλάτε όλα». «Τα ξεπουλάς όλα. Θα πιείτε όλο το πικρό ποτήρι για αυτά που κάνετε», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τον αποκάλεσε «γραφικό», λέγοντάς του: «Τι είσαι εσύ; Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Τζον Γουέιν;»!

Παίρνοντας δε τον λόγο λίγο μετά ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις για το Ταμείο, λέγοντας ότι «η πλευρά μας βάζει τρεις και οι ξένοι δυο στο εποπτικό συμβούλιο, που δεν είναι η διοίκηση του Ταμείου, η οποία ορίζεται με πλειοψηφία δικιά μας». «Το ΔΣ θα είναι στην πλειοψηφία Έλληνες. Το Ταμείο είναι ελληνικό, διοικείται από την Ελλάδα και είναι εντελώς ελληνικής ιδιοκτησίας», τόνισε, δηλώνοντας ότι «δεν λέει πουθενά ότι δίνουμε για 100 χρόνια την δημόσια περιουσία». Όπως πρόσθεσε το Ταμείο «ό,τι αξιοποιήσει είτε αποκρατικοποιήσει πάει 50% για τις επενδύσεις και 50% για το χρέος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από