Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε τη λήψη μέτρων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα για μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας στις 26 Ιουνίου, κάνοντας ουσιαστικά μια πολιτική χάρη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. 

Η Επιτροπή αναμενόταν σήμερα να αποφασίσει αν θα συνιστούσε ή όχι την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μαδρίτης και της Λισαβόνας για την κατ’ επανάληψη παραβίαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ για το έλλειμμα, στην πρώτη επιβολή τέτοιου είδους κυρώσεων, αν και η κίνηση αυτή θα ήταν μάλλον απλά συμβολική. 

Αντ’ αυτού, η Κομισιόν κάλεσε την Ισπανία και την Πορτογαλία να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους φέτος και τον επόμενο χρόνο και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη κατάσταση και των δύο χωρών στις αρχές Ιουλίου. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κομισιόν δεν θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή οικονομικά και πολιτικά για τη λήψη μέτρων, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις ισπανικές εκλογές. 

«Προτείνουμε νέες προθεσμίες για τις δύο χώρες για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα», δήλωσε. «Προτείνουμε η κάθε χώρα να λάβει έναν επιπλέον χρόνο και μόνο έναν επιπλέον χρόνο. Η νέα προθεσμία για την Πορτογαλία θα είναι το 2016 και για την Ισπανία το 2017».

Η Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για τα επίπεδα του ελλείμματος, αλλά πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγησή της για την Ιταλία τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από