Μετά το περσινό «Ονειρο», τα χρώματα. Και μετά το Ωδείο Αθηνών, το θέατρο Ολύμπια, λίγο πριν η Εθνική Λυρική Σκηνή κατηφορίσει προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εμπενύσεις της μόδας αφήνουν, λοιπόν, την πασαρέλα και ανεβαίνουν στο σανίδι, άλλοτε με τρόπο εκκεντρικό και άλλοτε σαν γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Θα μπορούσε να είναι μια νέα «μετάφραση» ή μια καινούργια αφήγηση του στίχου «Dammi I colori» (Δώσ’ μου τα χρώματα) από τη διάσημη άρια «Recondita armonia» την οποία ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντσότι στην «Τόσκα» του Πουτσίνι. Από αυτήν η Ισμα Τουλάτου δανείστηκε την ιδέα για τον κύκλο «Οπερα και Μόδα» που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Η παράσταση «Dammi I colori – Δώσ’ μου τα χρώματα» ζωντανεύει στο υπάρχον σκηνικό του «Βαφτιστικού» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, δίνοντας έναν ακόμη συμβολισμό αφού το Θέατρο Ολύμπια –έδρα του Οργανισμού από το 1944 –ετοιμάζεται να ανοίξει μια καινούργια σελίδα την επόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού. Και ο επίλογος δεν θα μπορούσε παρά να γραφτεί με ένα αφιέρωμα στα χρώματα και το μέικ απ, έτσι όπως επιδέξια τα διαχειρίζεται ο μετρ του είδους Αχιλλέας Χαρίτος, υπό τη σκηνοθετική και χορογραφική μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παράλληλα, στην παράσταση, κοστούμια από το βεστιάριο της Λυρικής συνδυάζονται με ειδικές κατασκευές με σκοπό να καταδειχθεί το πώς ένα θεατρικό κομμάτι μπορεί ν’ αποτελέσει δημιουργία σύγχρονης ραπτικής.

«Ο τρόπος που ντυνόμαστε κρύβει κωδικοποιημένα μηνύματα για μας. Είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να σκηνοθετούμε τη ζωή μας» λέει ο Ρήγος. «Φέτος μπήκαμε στο βεστιάριο όπου υπήρχαν κοστούμια και υλικά παλαιών και ιστορικών παραστάσεων, δανειστήκαμε στοιχεία –π.χ. ένα καπέλο, μια εσάρπα –και δημιουργήσαμε και κάποια καινούργια». Κάπως έτσι χτίζεται ο διάλογος του παρελθόντος με το παρόν. Και μέσα από τις κομψές κινήσεις του γκουρού Αχιλλέα Χαρίτου διαφαίνεται και το μέλλον. Το πώς εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος: «Δημιουργήσαμε μόδα, δεκαατέσσερα νέα κοστούμια τα οποία δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ντουλάπα μας. Είναι κομμάτια εκκεντρικά, που φλερτάρουν με εικαστικά στοιχεία. Τα γεωμετρικά σχήματα και το μακιγιάζ, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από ακρότητες και υπερβολές, θέλαμε να δημιουργήσουν σοκ και καινούργιες εικόνες. Αλλωστε μόνο μέσα από την υπερβολή μπορούμε να καταργήσουμε την ομοιομορφία».

INFO

«Dammi I colori – Δώσ’ μου τα χρώματα». Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, τηλ. 210-3612.461 στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Μονωδοί: Τάσος Αποστόλου, Ινές Ζήκου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Δημήτρης Πακσόγλου