Η τουρκική αστυνομία εξέδωσε προειδοποίηση σε πανεθνικό επίπεδο για την πιθανότητα επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατά την εθνική εορτή της Πέμπτης, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται ως πιθανοί στόχοι μετά την αύξηση των επιθέσεων του στρατού στους μαχητές της οργάνωσης αυτής στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος και Κούρδοι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, προκαλώντας ανησυχία για μια διάχυση της σύγκρουσης από τη γειτονική της Συρία.

Οι τουρκικές δυνάμεις και ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν σκοτώσει δεκάδες μαχητές του ΙΚ με τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν στη βόρεια Συρία μετά τον θάνατο 21 ανθρώπων από τη ρίψη πυραύλων για μήνες από το ΙΚ σε τουρκική μεθοριακή πόλη.

Στην προειδοποίηση αυτή, η οποία δόθηκε σε όλες τις συνολικά 81 επαρχιακές αστυνομικές δυνάμεις, επισημαίνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος «θεωρεί απίστους τους Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς και ότι επιτρέπεται να τους πολεμούν και να τους σκοτώνουν», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε αυτήν ζητείται εξάλλου να γίνει μια επανεκτίμηση των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 19ης Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τιμάται ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και εορτάζεται ως Ημέρα της Νεολαίας και των Αθλημάτων.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις και τα δημόσια κτίρια θεωρούνται ως πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ δημοσιεύματα υποδεικνύουν ως πιθανό στόχο το Μαυσωλείο του Ατατούρκ Ανίτκαμπιρ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι το Μαυσωλείο του Ατατούρκ θα παραμείνει ανοιχτό την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται.

Η προειδοποίηση αυτή συμπίπτει εξάλλου με την αυξημένη αστυνομική δράση με στόχο υπόπτους του ΙΚ στην Τουρκία.

Η τουρκική αστυνομία στην ανατολική επαρχία Ελαζίγκ πραγματοποίησε έφοδο σε έξι διευθύνσεις και συνέλαβε 7 υπόπτους του ΙΚ, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής της οργάνωσης, μετέδωσε χθες το Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, οι ύποπτοι αυτοί είχαν έρθει στην Τουρκία από τη Συρία και ο ένας από αυτούς είχε πραγματοποιήσει εκτελέσεις εκ μέρους του ΙΚ στη Συρία. Στις εφόδους αυτές της αστυνομίας κατασχέθηκαν επίσης έγγραφα του ΙΚ.

Ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε φέτος στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων δύο με στόχο την Κωνσταντινούπολη αποδόθηκαν στο ΙΚ και δύο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε μια οργάνωση Κούρδων μαχητών.