Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σημειώνει «πρόοδο» στην εκστρατεία για να «απομονωθεί και να περιοριστεί» η τζιχαντιστική οργάνωση στην Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, έκρινε την Κυριακή ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο συνασπισμός οδεύει στο να «σημειώσει πρόοδο εναντίον του Ντάες» (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν ο αντιπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό, Μπρετ Μακγκέρκ.

«Κάνουμε σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές ακριβείας στην Μοσούλη», ανέφερε ο Μακγκέρκ, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία διαθέτει «πολλές πληροφορίες» από ανθρώπους στο εσωτερικό της πόλης. Κατά τον ίδιο, η «εκστρατεία για να απομονωθεί και να περικυκλωθεί (…) το Ντάες στην Μοσούλη έχει ήδη ξεκινήσει».

«Το χαλιφάτο τους, όπως το αποκαλούν, συρρικνώνεται. Εχουν περάσει στην άμυνα», συνέχισε. Αυτό εξηγεί, πρόσθεσε, την κλιμάκωση των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι του ΙΚ, όπως αυτήν σε εργοστάσιο υγραερίου βόρεια της Βαγδάτης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους.

Η έφοδος για την ανακατάληψη

Σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, η Μοσούλη έχει μετατραπεί στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στο Ιράκ, αφού έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα, αλλά η έφοδος για την ανάκτηση αυτής της πόλης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν περάσουν μήνες.

Ο αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε εξάλλου την επιστροφή «σχεδόν του συνόλου» των κατοίκων του Τικρίτ στην πόλη τους, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ ώσπου ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις με την αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού.

Πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός εργάζεται για να διευκολύνει την επιστροφή των κατοίκων της πόλης Ραμαντί, την οποία το ΙΚ έχασε τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, ο Μακγκέρκ τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν επιχειρήσεις για να ασκηθεί «πίεση» στο ΙΚ στην Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στην Συρία.