Μπασκετική ραψωδία στη Mercedes-Benz O2 Arena, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ιτούδη, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και με επίλογο που είχε θριαμβευτή τον έλληνα προπονητή. Στο Βερολίνο, το τριήμερο που πέρασε ζήσαμε μια ασύλληπτη ιστορία, από εκείνες που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να αναδείξει και ακόμη και τα πιο εμπνευσμένα μυαλά του κινηματογράφου αδυνατούν να δημιουργήσουν.

Στον τελικό του 15ου φάιναλ φορ της Euroleague βρέθηκαν αντιμέτωποι δύο σπουδαίοι προπονητές, που για 13 ολόκληρα χρόνια συνεργάστηκαν στον πάγκο του Παναθηναϊκού και κατέκτησαν 23 τίτλους, σε 29 τελικούς.

Στο Βερολίνο χθες το πιο πετυχημένο duo του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μονομάχησε για το τρόπαιο που κατέκτησαν παρέα στο ίδιο γήπεδο το 2009 και ο «γιος» νίκησε τον «πατέρα», ύστερα από έναν συγκλονιστικό –όπως και τότε –τελικό.

DéJÀ VU. Πριν από 7 χρόνια ο Παναθηναϊκός ύστερα από ένα αλησμόνητο πρώτο ημίχρονο είχε προηγηθεί με 20 π. (48-28) κάτι που έκανε και χθες η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη (50-30). Και τότε, αλλά και χθες, η ομάδα που είχε υποστεί το σοκ αντέδρασε και το ματς εξελίχθηκε σε απίστευτο ντέρμπι ξανά. Το 2009 ο Σισκάουσκας έχασε το τελευταίο σουτ και ο Παναθηναϊκός κράτησε το κύπελλο που είχε… πάρει στα χέρια από την ανάπαυλα των ημιχρόνων, ενώ χθες συνέβη το ίδιο αλλά ύστερα από την παράταση (83-83 καν. διάρκεια, 101-96 τελικό σκορ) και το φινάλε της ιστορίας είχε θρίλερ.

Στην ουσία όμως πρόκειται για ένα happy end, της πρώτης σειράς που σκηνοθέτησε ο Ζέλιμιρ Ομπάντοβιτς σε παραγωγή και εκτέλεση του Δημήτρη Ιτούδη. «Φίλε, τίποτα δεν χαρίστηκε στη ζωή μου. Ο,τι κατάφερα μέχρι σήμερα το κατάφερα γιατί εργάστηκα σκληρά. Κανείς δεν ήρθε να μου πει, ορίστε πάρε ένα δώρο. Αλλά το κατέκτησα επάξια και δίκαια», έλεγε πριν από τον τελικό ο Δημήτρης Ιτούδης και αυτή είναι η αλήθεια. Θήτευσε 13 χρόνια δίπλα στον Ομπράντοβιτς, διδάχθηκε πολλά και σε όλα τα επίπεδα και εδώ και τρία χρόνια (αρχικά στη Μπάνβιτ και δύο χρόνια στην ΤΣΣΚΑ) απέδειξε πως ήταν άριστος μαθητής.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. Στον τελικό χθες «χτύπησε» τη Φενέρμπαχτσε με τον τρόπο του Ομπράντοβιτς. Αναγνωρίζοντας πως όλη η αμυντική λειτουργία της ομάδας του κουμπάρου του ήταν στημένη γύρω από τον Γιαν Βέσελι που θα καλούνταν να σταματήσει τους δημιουργούς της ΤΣΣΚΑ (Ντε Κολό, Τεόντοσιτς) και γνωρίζοντας πως ο Τσέχος είχε 22/45 στις βολές (48% στο Tοπ 16) έδωσε εντολή στους παίκτες του να στέλνουν σε κάθε ευκαιρία τον Βέσελι στη γραμμή των 5 μέτρων. Με 0/9 (που έγινε 1/10) βολές, ο πρώην NBAer έχασε την αυτοπεποιθησή του και μαζί όλη η Φενέρ, που έκανε υπερπροσπάθεια να γυρίσει το ματς, όμως η ΤΣΣΚΑ είχε αντιστάσεις, δεν κατέρρευσε στην αντεπίθεση της Φενέρ που βρέθηκε με τον Σλούκα μπροστά στο σκορ (83-81 στα 20»). Πήγε το ματς στην παράταση και με οδηγό τον Ντε Κολό και δημιουργό τον Τεόντοσιτς, νίκησε και πήρε την 3η Ευρωλίγκα (και 7ο Ευρωπαϊκό στην ιστορία της), ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Ελληνας μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα που οδηγεί μια ομάδα στην κορυφή.