Η πολυαναμενόμενη σύγκρουση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στους τελικούς της Α1 μπάσκετ, που αρχίζουν την Πέμπτη (19.30) στο ΣΕΦ, δεν αποφεύχθηκε. Τα εμπόδια που έβαλε ο Αρης στον Παναθηναϊκό ήταν σημαντικά, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Οι Πράσινοι έδειξαν την ανωτερότητά τους στον πέμπτο ημιτελικό (84-68, ήτοι 3-2) κι έτσι για ενδέκατη σερί χρονιά (συνολικά 16η από τη σεζόν 1992-93, οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο σύστημα πλέι οφ) οι Αιώνιοι θα λύσουν τις διαφορές τους στους τελικούς του πρωταθλήματος, με πλεονέκτημα έδρας των Ερυθρολεύκων.

Η αγωνιστική πρόοδος της ομάδας του είναι το βασικό μέλημα του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος πάντως αναπάντεχα χρειάστηκε να ασχοληθεί με τα νυχτοπερπατήματα τριών παικτών του (Γκιστ, Φελντίν, Χέινς) στη Θεσσαλονίκη, αποφασίζοντας να μην τους χρησιμοποιήσει στο τέταρτο ματς. «Το μήνυμά μας είναι διττό. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς νέους παίκτες και θα πρέπει να καταλάβουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί εξαίρεση, απόκλιση. Και επίσης ότι ο Παναθηναϊκός με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να έρθει ξανά στο DNA του» υπερθεμάτισε μετά το 3-2 επί του Αρη.

Εχει ενδιαφέρον, ωστόσο, η σύγκριση που υπάρχει στο μυαλό του Πεδουλάκη μεταξύ της ομάδας που παρέλαβε προ εβδομάδων και εκείνης που είχε καθοδηγήσει στους τελικούς της σεζόν 2012-13, οι οποίοι είχαν καταλήξει σε «sweep» (3-0) απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης του Λονδίνου Ολυμπιακό. Και τότε οι Πράσινοι είχαν μειονέκτημα έδρας, με τη διαφορά ότι φέτος οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό άδειασμα της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τίτλου, αλλά προετοιμάζονται καιρό για τους τελικούς.

«Την τότε ομάδα την είχαμε χτίσει από την αρχή, ξέραμε τι μπορούσε να κάνει. Η φετινή διαθέτει πολλούς επιθετικογενείς παίκτες. Οταν δεν έχεις διδάξει κάτι, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι στους παίκτες και να φωνάζεις. Γι’ αυτό είμαι ήρεμος. Η ομάδα είναι πολύ διαφορετική» σχολίασε με νόημα και μένει να αποδειχθεί αν «έκρυβε» πράγματα στη σειρά με τον Αρη για να τα επιστρατεύσει στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Οπως όλα δείχνουν, θα έχει στη διάθεσή του τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ταλαιπωρείται από τράβηγμα στον προσαγωγό, αλλά δεν θα χάσει τους τελευταίους τελικούς της μυθικής καριέρας του.

n Την Τετάρτη στις 19.00 αρχίζει η σειρά των μικρών τελικών, με τον Αρη να υποδέχεται στο Αλεξάνδρειο την ΑΕΚ.