Για τους περισσότερους, η Σπιναλόγκα είναι ένας τόπος σκοτεινός, εξορίας. Είναι συνυφασμένος με τη νόσο Χάνσεν, μιας κι εκεί λειτουργούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και το 1958 λεπροκομείο για τους χιλιάδες ασθενείς της περιόδου που έζησαν και πέθαναν εκεί.

Για άλλους, ήταν το «Νησί», μια κοινότητα ασθενών που παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος της Βικτώρια Χίσλοπ πριν από περίπου μια δεκαετία κι εν τέλει μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το Mega.

Για τον Δημήτρη Κυρσανίδη, τον έλληνα πρωταθλητή του freerunning, ωστόσο, το μικρό νησί στα βόρεια του κόλπου της Ελούντας του νομού Λασιθίου Κρήτης, έγινε μια ιδιαίτερη πίστα ώστε να ξεδιπλώσει τις αθλητικές του επιδόσεις.

Ο νεαρός αθλητής του παρκούρ με την υποστήριξη του RedBull, έτρεξε πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα στα ερείπια, το κάστρο και τα στενά σοκάκια του διατηρητέου πια οικισμού, έκανε τα εναέρια κόλπα του και περιηγήθηκε στο ξερό τοπίο προκειμένου να τιμήσει με τον τρόπο που αυτός ξέρει τα θύματα της λέπρας.

«Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 3000 νησιά. Τα περισσότερα αποτελούν τουριστικούς προορισμούς βγαλμένους από τον παράδεισο. Αυτή όμως δεν είναι η πραγματικότητα της Σπιναλόγκα. Το αποκαλούμενο νησί των ζωντανών νεκρών» ανέφερε ο αθλητής που επί δύο χρόνια στέκεται στο πρώτο σκαλί του βάθρου στον παγκόσμιο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη και κατέληξε «Αυτός είναι ο δικός μου φόρος τιμής σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που μάχονται και δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα, ότι και αν γίνει».

Δείτε το βίντεο με τα κόλπα του Κυρσανίδη στη Σπιναλόγκα:

http://www.redbull.com/gr/el/stories/1331792804620/dimitris-kirsanidis-spinalonga-freerunning