Με ένα γεύμα εργασίας με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στο Παρίσι τον νέο σχεδιασμό του στο ευρωπαϊκό πεδίο με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική ενός τέταρτου Μνημονίου.
Με τον απευθείας δίαυλο που επιδιώκει να ανοίξει με τον πιθανό προεδρικό υποψήφιο της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας το 2017 αλλά και τις άλλες επαφές του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσκοπεί να εκπέμψει το προσωπικό μεταρρυθμιστικό στίγμα του εκτός συνόρων και, παράλληλα, να βρει στηρίγματα για την εναντίωσή του στη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Οπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες του, η συνάντηση με τον Μακρόν αποφασίστηκε με το βλέμμα στο μέλλον και επί της ουσίας μετατοπίζει τη ΝΔ από το λεγόμενο «δόγμα Σαρκοζί», με τα σκληρά συντηρητικά χαρακτηριστικά, σε έναν νέο χώρο όπου κυριαρχούν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές ατζέντες. Πρόκειται για επιλογή που στέλνει τα δικά της μηνύματα και στο εσωτερικό πεδίο και προαναγγέλλει τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ με στόχο τη δημιουργία μιας μεταρρυθμιστικής κυβερνητικής συμμαχίας στη χώρα μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ. Τον στόχο αυτό που έχει και διακομματικά χαρακτηριστικά προέβαλε ο Μητσοτάκης και κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της φιλελεύθερης Δράσης, μέσω του οποίου απηύθυνε ουσιαστικά πρόσκληση συμπόρευσης σε κάθε μεταρρυθμιστική δύναμη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς είναι πλέον ξεπερασμένη και το νέο δίλημμα για τη χώρα εντοπίζεται ανάμεσα σε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και τον λαϊκισμό. Στη βάση αυτή το μήνυμα ότι η ΝΔ «μπορεί να ηγηθεί των τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων στη χώρα» απευθύνεται και σε στελέχη και ψηφοφόρους που αναζητούν μια μεταρρυθμιστική στροφή και είχαν τα προηγούμενα χρόνια προκρίνει το ρίσκο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ. Η προσέγγιση με τον ανερχόμενο Μακρόν αποτελεί την αφετηρία ενός νέου προγραμματισμού για επαφές του Μητσοτάκη με κάθε προσωπικότητα που κινείται χωρίς δογματισμούς προς μια μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Το πρόσφατο άρθρο του ιταλικού «Politico», το οποίο συμπεριέλαβε τον πρόεδρο της ΝΔ στην τριάδα φιλόδοξων μεταρρυθμιστών μαζί με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας και τον Ματέο Ρέντσι, προφανώς έπαιξε τον ρόλο του και έχει ενεργοποιήσει διαύλους και για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με το ιταλό πρωθυπουργό.
Η αυριανή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, εξάλλου, φανερώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επενδύει πολλά στον Νικολά Σαρκοζί, έστω κι αν στην ατζέντα των επαφών του στο Παρίσι έχει συμπεριληφθεί και συνάντησή του με τον πρώην γάλλο πρόεδρο και νυν επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γαλλίας.

Η παρουσία Σαρκοζί στο ΕΛΚ εξηγεί αυτή τη συνάντηση, κατά την οποία ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να βρει έναν σύμμαχο απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις άλλων ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να στηρίξει τις μνημονιακές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Οι βολές Μητσοτάκη για τις ευθύνες των εταίρων που αποδέχονται ένα πακέτο νέων φορολογικών βαρών καταδικασμένο σε αποτυχία αποκαλύπτει την κατηγορηματική άρνησή του να προσφέρει στηρίγματα στην κυβέρνηση Τσίπρα, έστω και αν υπάρξουν πιέσεις εντός του ΕΛΚ. Οι αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μάλιστα, ότι το μείγμα των μέτρων αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι εταίροι επιθυμούσαν μείωση των δημοσίων δαπαπών αντί φόρων θα είναι ακόμη ένα όπλο για την αντίσταση Μητσοτάκη.

ΟΙ ΠΑΡΙΣΙΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο και με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του κοινού εγγράφου συνεργασίας μεταξύ του διεθνούς Οργανισμού και της Ελλάδος που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015 με στόχο την αξιολόγηση και διαμόρφωση ενός σχεδίου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην αποστολή στο Παρίσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητήςΓιώργος Πρεβελάκης, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της ΝΔ και πρώην πρέσβης της χώρας στον ΟΟΣΑ.