Πολιτική αναταραχή, μεταρρυθμιστική ακινησία: αυτός είναι ο κίνδυνος με τον οποίο απειλείται η Βραζιλία μετά την παραπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ, όπως σημειώνει ο πολιτολόγος Γκασπάρ Εστράντα σε συνέντευξή του στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ». «Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ακόμη περισσότερη πολιτική πόλωση και δεν θα αφήσει τη χώρα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα μάτια των Βραζιλιάνων η κρίση είναι κυρίως οικονομική: η ανεργία αυξάνεται, η ανάπτυξη δεν υπάρχει πια. Και δεν υπάρχει και κοινωνική συναίνεση για τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Βραζιλία επομένως δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση» σημειώνει.

Ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός απέναντι στον Μισέλ Τεμέρ, τον αντιπρόεδρο της Ρουσέφ που θα εκτελεί χρέη προέδρου για το επόμενο εξάμηνο. Ο Τεμέρ – λέει ο Εστράντα – δεν μπορεί να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από τη στιγμή που δεν αλλάζει η σύνθεση του Κογκρέσου. Ο Τεμέρ, εξάλλου, είχε διαφωνήσει με τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει η Ρουσέφ στις εκλογές του 2014 ενώ αύξησε τις δημόσιες δαπάνες. «Την εποχή εκείνη ο στόχος του ήταν να εμποδίσει τη Ρουσέφ να κυβερνήσει. Κι ακόμη μία αδυναμία του είναι το έλλειμμα νομιμοποίησής του. Σε περίπτωση εκλογών δεν θα αποσπούσε παρά το 3% των ψήφων. Ενώ το 60% θα ήθελε να τον δει να αποχωρεί από την πολιτική».

Το μέλλον της Βραζιλίας δεν είναι πολύ φωτεινό, σύμφωνα με τον Εστράντα ο οποίος προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαδηλώσεις από τους οπαδούς του Εργατικού Κόμματος που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Βραζιλία. «Η πραγματική επανάσταση στη χώρα θα ερχόταν εάν το Κογκρέσο ψήφιζε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουν οι κανόνες της πολιτικής ζωής και κυρίως η χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Δεν ξέρω όμως πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο δεδομένου ότι αυτοί που ωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση βρίσκονται στην εξουσία» υπογραμμίζει ο Γκασπάρ Εστράντα.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικές αλλαγές πριν από τις εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) του 2018 δεν πρόκειται να υπάρξουν. «Είναι οι υπερασπιστές του στάτους κβο που εμποδίζουν τη Βραζιλία να προχωρήσει».