Στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία αλλά και στην μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα μας αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Uno.

«H συμφωνία με την Τουρκία έχει φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, αντικειμενικά, το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε. Με την Τουρκία πρέπει να επαληθεύσουμε και ένα μεγάλο θέμα: αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της η συμφωνία αυτή μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, όπως εύχομαι», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Αν υπάρχει μια χώρα που δικαιούται να λάβει χρήματα για τον αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί, αυτή είναι η Ελλάδα. Οταν κάποιος βλέπει τις εικόνες της Ειδομένης, πρέπει να ντρέπεται για την ανθρώπινη υπόστασή του».

Ο Ρέντσι θεωρεί, επίσης, ότι «δεν πρέπει πλέον να σπαταλώνται χρήματα της Ευρώπης σε τόσα προγράμματα που δεν είναι χρήσιμα» και δηλώνει ότι «θα πρέπει να δοθούν στην Αφρική, σε χώρες όπως την Γκάνα και τον Νίγηρα».