Στα δίχτυα της ύφεσης, του υψηλού πληθωρισμού και του μεγαλύτερου ελλείμματος του προϋπολογισμού στην ιστορία της βρίσκεται η Βραζιλία. Και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση που θα ορκίσει οσονούπω ο Μισέλ Τεμέρ.
Κι όμως, μόλις πριν από μια δεκαετία η Βραζιλία θεωρούνταν μια από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες οικονομίες στον κόσμο, με την κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα να έχει ολοκληρώσει στην πρώτη θητεία της μια μακροοικονομική προσαρμογή. Η σταθερότητα συνέπεσε με άνοδο των εξαγωγών και αύξηση της κατανάλωσης από τη μεσαία τάξη που διευρύνθηκε σημαντικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βραζιλία εκείνης της περιόδου χαρακτηρίσθηκε ως χώρα στην οποία αξίζει κάποιος να κάνει επενδύσεις.
Στη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση της Μπραζίλια προχώρησε σε αύξηση των δαπανών. Ετσι ξεπεράστηκε γρήγορα μια ελαφρά ύφεση και το 2010 εμφανίσθηκε η σημαντικότερη ανάπτυξη των τελευταίων 30 ετών. Ομως αυτό έβαλε και τον προϋπολογισμό της χώρας σε ένα μονοπάτι μη βιωσιμότητας. Ομως, η δυναμική τής οικονομίας βοήθησε τη Ρουσέφ να διαδεχθεί τον Λούλα που είχε ολοκληρώσει δύο θητείες στην προεδρία.
«Κατόπιν η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιρετικά γοργά με αποτέλεσμα να περιορισθεί η κατανάλωση, ενώ έγιναν μεγάλα λάθη πολιτικής από το 2012» εξηγεί ο Πάουλο Βιέιρα ντα Κούνια, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Η Βραζιλία μείωσε πολύ τα επιτόκια, πιέζοντας τεχνητά τον πληθωρισμό και παραχωρώντας μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις - κάτι που όμως δεν διόρθωσε την κατάσταση. Οταν η κυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει την αύξηση των τιμών ακόμα και προϊόντων που μέχρι τότε έλεγχε, το 2015, ο πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο ποσοστό. Το τέλος της χρονιάς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, η Βραζιλία έγινε απωθητική για τους επενδυτές και οι επιχειρήσεις προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από