Θα γίνει ο τελικός; Πότε; Συμφώνησε ο Σταύρος Κοντονής; Εδέησε η ΕΠΟ να ορίσει συνεργάτες του Σιδηρόπουλου το τιμ που παίρνει μαζί του στο εξωτερικό ή τελικά θα έρθουν ξένοι; Η Nova δέχεται να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των play offs της Superleague; Κι αν ναυαγήσει η διεξαγωγή του τελικού, θα έχουμε Grexit;

Η επικαιρότητα έχει αυτά τα ερωτήματα. Μας ταλαιπωρούν όμως τόσες ημέρες και έχουν γίνει σε τέτοιο βαθμό κουραστικά, που η πλειονότητα του κόσμου γύρισε την πλάτη και περιμένει να ακούσει κάποτε την (όποια) ετυμηγορία. Τυχερός όποιος είναι μακριά, και ευτυχής όποιος είναι στο Βερολίνο, μολονότι εδώ έχει σημειωθεί κανονικότατο Grexit (για το ελληνικό μπάσκετ). Οι ομάδες μας, ο πρωταθλητής Ευρώπης 2013, 2012 και 1997 Ολυμπιακός και ο πρωταθλητής Ευρώπης 2011, 2009, 2007, 2002, 2000, 1996 Παναθηναϊκός, απέτυχαν να φθάσουν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όπου χτυπάει από χθες η καρδιά της Euroleague και σήμερα πραγματοποιείται το άτυπο τζάμπολ του φάιναλ φορ, στη διάσημη Αλεξάντερ Πλατς, με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών και ενός παίκτη (Μπουρούσης, Ντε Κολό, Βέσελι, Ντιλέινι) από κάθε ομάδα.

Το πάνελ θα μιλά δύο γλώσσες. Τη σερβοκροατική (ο Σέρβος Ομπράντοβιτς και ο Κροάτης Περάσοβιτς) και την ελληνική, αφού για μία ακόμη φορά θα πάρουν θέση σε αυτό δύο Ελληνες. Είναι η πρώτη όμως που δεν δημιούργησαν ομάδες από το δικό μας… εργοστάσιο, αλλά ξένο. Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας (φωτογραφία) θα καθήσουν δίπλα από τον μπαρουτοκαπνισμένο Ομπράντοβιτς και τον εμπειρότατο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, εκπροσωπώντας την ελληνική σχολή προπονητών και επιβεβαιώνοντας ότι έρχεται δυναμική για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Το Μαρούσι της Ρωσίας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μάλιστα είναι ξεκάθαρο κι εδώ στο Βερολίνο «κραυγάζει» πως είναι το πιο hot όνομα της αγοράς. Κι ας δεσμεύεται με συμβόλαιο στο οποίο η Λοκομοτίβ είναι εκείνη που έχει λόγο (οψιόν). Ομως οι Ρώσοι από το Κρασνοντάρ δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία στη Euroleague (εκτός αν την κατακτήσουν το βράδυ της Κυριακής και, όπως λέει η πληροφορία από τη Βαρκελώνη και τα γραφεία της Euroleague, πετάξουν έξω την πρωταθλήτρια Eurocup Γαλατάσαραϊ) και στα ράφια δεν υπάρχουν πολλοί προπονητές με ένδειξη available. Παντού έχουν ανάψει τα reserve ή το… μοντέλο είτε πάει για απόσυρση είτε θα πρέπει να του δοθεί δεύτερη (και βάλε) ευκαιρία. Κάτι σαν τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που απέτυχε παταγωδώς στην Εφες ή σαν τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι κ.λπ.

Υπάρχει και τρίτη κατηγορία. Των προπονητών που πέρασαν τον Ατλαντικό και δεν σκοπεύουν να γυρίσουν αν δεν κλείσουν όλες οι πόρτες στο ΝΒΑ. Ο Μεσίνα στους Σπερς, ο Σπάχια στους Χοκς και ο Μπλατ που απολύθηκε από τους Καβαλίερς αλλά είναι ψηλά στη λίστα πολλών ομάδων, δεν κοιτάζουν ακόμη προς τα μέρη μας. Ο Ομπράντοβιτς είναι «πασάς» στον κήπο του Φαναριού (Φενέρμπαχτσε), οπότε ο Μπαρτζώκας που οδήγησε το «Μαρούσι της Ρωσίας» στο φάιναλ φορ και έχει στο στήθος λαμπρό παράσημο από τη Euroleague που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό το 2013 είναι το αντικείμενο του πόθου για κάθε GM που έχει λεφτά να ξοδέψει.

Σφάζονται Εφες – Νταρουσάφακα

Κάπως έτσι, όλα τα καλά «μαγαζιά» της Euroleague είναι στα πόδια του Μπαρτζώκα και ο Coach B έχει την πολυτέλεια να ανταποκρίνεται χωρίς να ενδίδει, περιμένοντας να μαζευτούν κάτω από το μπαλκόνι του μνηστήρες που θα τραγουδήσουν κάποια «Sardana».

Και εδώ είναι το ψητό της υπόθεσης. Ο Μπαρτζώκας από τη Δευτέρα θα είναι ελεύθερος υπηρεσίας. Μέχρι τώρα επικαλείται το φάιναλ φορ και την ανάγκη να προσηλωθεί στον στόχο της Λοκομοτίβ, όμως από εβδομάδα ο χρόνος θα κυλά αντίστροφα. Οι Ρώσοι, πληροφορήθηκα εδώ στο Βερολίνο, του προτείνουν επέκταση μέχρι το 2019. Η Νταρουσάφακα είναι έτοιμη να του δώσει συμβόλαιο που θα γράφει επταψήφιο νούμερο, ενώ η Εφες προσφέρει λιγότερα αλλά έχει υπερατού στα χέρια της το 10ετές συμβόλαιο στη Euroleague.

Το κλειδί της Μπάρτσα

O Μπαρτζώκας περιμένει, λένε οι μάνατζερ που έχουν μαζευτεί στο Βερολίνο όπως οι μέλισσες γύρω από το μέλι, να δει αν στο γαϊτανάκι θα προστεθεί η ισπανική ομάδα που θα χάσει το πρωτάθλημα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπει στην ουρά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αν ο Coach B είναι εκείνος που θα πανηγυρίσει μετά την παρτίδα σκάκι που θα παίξει αύριο βράδυ με τον Δημήτρη Ιτούδη στο παρκέ της Mercedes Benz O2 Arena.

«Η Νταρουσάφακα τον έχει συναντήσει δύο φορές. Τη δεύτερη φορά έγινε δείπνο, στο οποίο ο Ιμπραήμ Κουτλουάι μαζί με τον νέο τιμ-μάνατζερ της ομάδας Ντεμιρέλ τού έκαναν πρόταση να αναλάβει την ομάδα» μου είπε χθες βράδυ στο Χίλτον του Βερολίνου που φιλοξενεί τις ομάδες του φάιναλ φορ άνθρωπος που γνωρίζει καλά την αγορά της Τουρκίας. «Η Εφες τού μίλησε μια φορά και του εξήγησε πως δεν μπορεί να του προσφέρει όσα η Νταρουσάφακα, αλλά του έδειξε πόσο σφόδρα επιθυμεί τη συνεργασία τους» πρόσθεσε. Ο Μπαρτζώκας όμως θα επιχειρήσει να περιμένει την Μπαρτσελόνα. Το ενδεχόμενο να καταλήξει στην ομάδα που φέτος νίκησε τέσσερις φορές εξαρτάται από το αν θα αλλάξει ο γενικός διευθυντής των Καταλανών. Ο βασικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Κρέους είναι το κλειδί, γιατί έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του έλληνα προπονητή.

Τα καλά και συμφέροντα

Χαρούμενος είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος της ΑΕΚ. Ακούγεται οξύμωρο με την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς και είναι. Η χαρά του όμως πηγάζει από τις επαγγελματικές δραστηριότητές του, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην ΑΕΚ. Την Κυριακή ο νόμος που πέρασε ήταν «ταμάμ» για τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ (αλλά και για τον Μελισσανίδη), που είναι μέτοχος στον ΟΠΑΠ. Στο παρά πέντε η φορολογία δεν αυξήθηκε από το 30% στο 35% και ταυτόχρονα παρέμεινε η αφαίρεση του τέλους των 0,05 λεπτών ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του Οργανισμού. Πώς να μη χαίρεται;

Κουίζ

Φουλ μπάσκετ η στήλη σήμερα, αφού βρίσκεται στο «νυφοπάζαρο» της Ευρώπης, στην πόλη όπου διεξάγεται το φάιναλ φορ. Διπλό μάλιστα. Παίκτης του Ολυμπιακού, ξένος, θα αποχαιρετήσει το καλοκαίρι, ό,τι και να συμβεί, ό,τι κι αν του προταθεί. Ηδη ο ατζέντης του αναζητά το επόμενο συμβόλαιό του εκτός Ελλάδας. Ποιος είναι; Και ποιος θα ανακοινώσει το τέλος ενός μεγάλου κεφαλαίου της καριέρας του;