Τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, με αντιπροσωπεία του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει προανάκριση ώστε να εντοπιστούν οι αστυνομικοί που ενήργησαν, όπως είπε, κατά παράβαση των εντολών του για μη χρήση βίας και χημικών και ότι σύντομα θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων τόνισε ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία των υπευθύνων πρέπει να σταματήσουν. Πρόσθεσε ότι η λογοδοσία και η τιμωρία των ενόχων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, όπως και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. «Οι ΕΔΕ που μένουν σε συρτάρια γελοιοποιούν το αίσθημα δικαίου, εμπεδώνουν την εικόνα της ατιμωρησίας και επιβραβεύουν ουσιαστικά την αστυνομική αυθαιρεσία» ανέφερε.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως απαγόρευσης χρήσης χημικών και διασφάλιση πως τα αστυνομικά όργανα φέρουν εμφανώς τα διακριτικά τους. Τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν επίσης το ζήτημα των όρων, των προϋποθέσεων και των συνθηκών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν επίσης το ζήτημα των όρων, των προϋποθέσεων και των συνθηκών κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Όπως επανέλαβαν η κράτηση αυτή δεν πρέπει –όταν κατ’ εξαίρεση εφαρμόζεται– να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Και τόνισαν επίσης την επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ασφαλείς και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα που είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από τον υπεύθυνο δικαιωμάτων της ΠΓ Πάνο Λάμπρου, τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου, τα μέλη του Τμήματος Ταμίλα Κουλίεβα, Πόπη Μέλλιου, Μιμίκα Κριτσανίδου και το μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κυριάκο Δημάγγελο, τους βουλευτές Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργο Πάλλη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιώργο Ψυχογιό.