Άλλα δύο αυτοκίνητα, παγιδευμένα με εκρηκτικά, ανατινάχθηκαν σε δύο συνοικίες της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Το ένα από τα οχήματα ανατινάχθηκε στην είσοδο της συνοικίας Καντιμίγια, στη βορειοδυτική Βαγδάτη, που θεωρείται «ιερή πόλη» για τους σιίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και 33 τραυματίες.

Η τρίτη επίθεση της ημέρας σημειώθηκε στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στον εμπορικό δρόμο μιας περιοχής που κατοικείται κυρίως από σιίτες, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο επιθέσεις

αναμένεται ότι θα αυξηθεί.

Νωρίς το πρωί ένα παγιδευμένο ημιφορτηγό ανατινάχθηκε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, σκοτώνοντας 64 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

‘Ενα ημιφορτηγό που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε κοντά σε ένα ινστιτούτο καλλονής, σε μια πολυσύχναστη αγορά, σε ώρα αιχμής για την περιοχή. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το πρακτορείο Amaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε ότι ένας καμικάζι βομβιστής έβαλε στο στόχαστρό του σιίτες μαχητές. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το ΙΚ ανέφερε ότι ένας καμικάζι, ο Αμπού Σουλεϊμάν Αλ Ανσάρι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σάντρ Σίτι.

Πολλά από τα θύματα ήταν νεαρές γυναίκες που ετοιμάζονταν για τον γάμο τους, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς. Τα πτώματα δύο ανδρών, που πιθανολογείται ότι ήταν γαμπροί, βρέθηκαν σε γειτονικό κουρείο. Περούκες, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια είχαν σκορπιστεί σε όλη τη γύρω περιοχή. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την έκρηξη και τα συντρίμμια τους εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη απόσταση.

Αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, καπνός έβγαινε ακόμη από πολλά καταστήματα ενώ με μπουλντόζες τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απομακρύνουν το καμμένο κουφάρι του ημιφορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Η τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση, που θεωρεί τους σιίτες «αποστάτες», είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Σάντρ Σίτι, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι.Την Πρωτομαγιά, το ΙΚ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.