Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε σε αυτήν με το μικρό της όνομα –Αλέσια. Διάλεξε πάντως μια παλιά φωτογραφία που τον εικονίζει με αυτήν τη γυναίκα πριν από την ψήφιση του νόμου για την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η γυναίκα αυτή ονομάζεται Αλέσια Μπαλίνι. Ηταν ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και άφησε την τελευταία της πνοή το 2011, στα 41 της χρόνια, έπειτα από μια σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Αλλά γιατί ο ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε αυτήν τη φωτογραφία ενόψει της ψήφισης του νόμου; Το εξήγησε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του στο facebook. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες έχω στην καρδιά μου τη σκέψη και την ανάμνηση της Αλέσια. Και αυτό μου φτάνει. Γιατί οι νόμοι γίνονται για τους ανθρώπους, όχι για τις ιδεολογίες. Γίνονται για όποιον αγαπά, όχι για όποιον κάνει διακηρύξεις».

ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΥΧΗ που εισακούστηκε: η ιταλική Βουλή ψήφισε με 369 ψήφους υπέρ και 193 κατά τον νόμο κάνοντας πολλούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων να πανηγυρίσουν έξω από το κτίριο αλλά και δίνοντας μια βαθιά ανάσα στον ίδιο τον Ρέντσι.

Το σύμφωνο συμβίωσης απέκτησε πολύ γρήγορα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής μάχης και η ψήφιση του σχετικού νόμου μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την ίδια την κυβέρνηση. Η ένταση χθες στην ιταλική Βουλή ήταν το φυσικό αποτέλεσμα του κλίματος που είχε δημιουργηθεί.

Η Δεξιά, μάλιστα, δεν προτίθεται να συνεχίσει τον πόλεμο έξω από το Κοινοβούλιο: σήμερα εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων που διαφωνούν με τον νόμο επρόκειτο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα ανακοίνωναν πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της κατάργησης του νόμου.

Ο ΝΟΜΟΣ για το σύμφωνο συμβίωσης δίχασε τον πολιτικό κόσμο στην Ιταλία κυρίως εξαιτίας της ρύθμισης για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο Ματέο Ρέντσι δεν κατάφερε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών –μεταξύ αυτών και η καθολική Ισπανία –όπου η υιοθεσία έχει επιτραπεί.

Προβλέπει όμως ότι εάν ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι γονέας, τότε ο άλλος μπορεί να υιοθετήσει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο –υποστηρίζουν οι επικριτές του νόμου –τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να γίνουν γονείς με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η αντίδραση των συντηρητικών είναι τέτοια ώστε η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ζήτησε από τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξή της να μην εφαρμόσουν τον νόμο.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο Ματέο Ρέντσι πέρασε έναν δύσκολο κάβο –αντιδράσεις για τον νόμο υπήρχαν ακόμη και μέσα στο κόμμα του –και ετοιμάζεται για τη μητέρα όλων των μαχών: το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και στο οποίο η αντιπολίτευση επιχειρεί να δώσει χαρακτηριστικά λαϊκής ετυμηγορίας στην κυβέρνησή του.

Ο ίδιος ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Το δημοψήφισμα, επομένως, δεν είναι μόνο ένα πολιτικό αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα. Μια ενδεχόμενη νίκη θα δώσει το δικαίωμα στον πιο νέο πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας να θριαμβολογήσει. Παράλληλα, όμως, θα εδραιώσει τη θέση του στη «μετά τον μπερλουσκονισμό» εποχή της γειτονικής χώρας.

Από αυτή την άποψη, ο Ρέντσι και η Κεντροαριστερά θα περάσουν φέτος ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια τους, ελπίζοντας ότι δεν θα περάσουν έναν εξίσου δύσκολο χειμώνα. Ξέρουν πάντως ότι κινούνται στην κόψη του ξυραφιού: το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο είναι το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Και η ιταλική Ιστορία είναι γεμάτη από ατυχήματα.