Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έχει αφαιρέσει προσωπικές φωτογραφίες και έχει αδειάσει τα ράφια στο γραφείο της στον τρίτο όροφο του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, ένδειξη ότι μπορεί να έχει αποδεχθεί την πιθανότητα αποπομπής της μετά από την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη στην Γερουσία.

Σε μια συνάντηση που μπορεί να αποδειχθεί η τελευταία της ως προέδρου, η Ρουσέφ δέχθηκε την Τρίτη τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, καθώς η ασφάλειά της προσπαθούσε να εμποδίσει τους φωτογράφους να απαθανατίσουν τα σημάδια μιας επικείμενης αναχώρησης.

Η ειδική συνεδρίαση της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παραπομπή της Ρουσέφ, μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι αργά σήμερα Τετάρτη. Εάν παραπεμφθεί, θα παυθεί από τα καθήκοντά της για διάστημα έως και έξι μηνών, όσο θα διαρκέσει η δίκη της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μικέλ Τεμέρ θα την αντικαταστήσει κατά το διάστημα αυτό. Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική, η Ρουσέφ θα παυθεί οριστικά από τα καθήκοντά της.

Στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου επικρατεί μελαγχολική ατμόσφαιρα. Παρά το άδειο γραφείο της όμως, η Ρουσέφ συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις της και τα ταξίδια της όπως πριν. Οταν ερωτήθηκε από σύμβουλο αν θα έφερνε σε πέρας ένα προγραμματισμένο ταξίδι της, η Ρουσέφ απάντησε: «Τι άλλο να κάνω; Να σταματήσω να κυβερνώ; Εξακολουθώ να είμαι πρόεδρος».