Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως η εκστρατεία που έχει εξαπολύσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με την υποστήριξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη των δύο τρίτων των εδαφών που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές σε βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας το 2014.

«Η παρουσία του Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) στις ιρακινές πόλεις και επαρχίες έχει μειωθεί. Μετά την κατάληψη του 40% της ιρακινής επικράτειας, εξακολουθούν σήμερα να έχουν τον έλεγχο μόλις του 14%», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σάαντ αλ Χαντίθι.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με πρόσφατους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Χούρα ότι το ΙΚ έχει απολέσει το 44% των εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ.

Ο ιρακινός στρατός, μαζί με τις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά, σιιτικές πολιτοφυλακές και σουνίτες μαχητές ανακατέλαβαν αρκετές πόλεις τον περασμένο χρόνο, όπως το Ραμάντι, το Τικρίτ και το Μπάιτζι.

Οι τζιχαντιστές όμως εξακολουθούν να κατορθώνουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε περιοχές όπου η κυβέρνηση έχει τον θεωρητικό έλεγχο. Σήμερα, βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 64 ανθρώπους.

Οι ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως πως θα ανακαταλάβουν την βόρεια πόλη της Μοσούλης αυτό το χρόνο, αλλά πολλοί θέτουν ερωτήματα κατά πόσον αυτό είναι εφικτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από