Το μεγάλο στοίχημα, το πιο απαιτητικό της μπασκετικής ΑΕΚ επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου στη διοικητική κεφαλή της, θα παιχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, μέσα από το οποίο θα καθοριστεί η πορεία της ομάδας κατά την επόμενη σεζόν. Λάθη σαν τα φετινά απαγορεύονται, αλλά θα είναι και πολύ δύσκολο να συμβούν αν ο μεγαλομέτοχος της Ενωσης διδαχθεί από τα λάθη του, πορευτεί με σύνεση και πλαισιωθεί από καλύτερους συμβούλους. Διότι τα χρήματα τα έχει, όπως και τη διάθεση να ξοδέψει. Ωστόσο, πρέπει να στοχεύσει σε παίκτες ανώτερου επιπέδου, αν γίνεται και σε Ελληνες. Να ξαναδεί την περίπτωση του Γιάννη Μπουρούση και πώς θα μπορέσει να τον πείσει μέσα από ένα μεγάλο όραμα να επιστρέψει –κι ας κάνει θαύματα φέτος στη Λαμποράλ και θεωρείται απλησίαστος οικονομικά. Να επιχειρήσει να πείσει τον Νίκο Ζήση να αφήσει τη σιγουριά της γερμανικής Μπάμπεργκ και την Ευρωλίγκα για να γίνει ο σημαιοφόρος μιας νέας προσπάθειας με σκοπό τη δημιουργία ομάδας που θα μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό, όχι άμεσα και με βίαιη πίεση του να συμβεί αυτό από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος τριετίας. Ολα είναι θέμα χρημάτων και σχεδίου, όλα είναι εφικτά με τη σωστή στόχευση και αντιμετώπιση.

Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να ορθοποδήσει από τη μία ημέρα στην άλλη με τόσα λάθη στις επιλογές παικτών και μέσα από διαδοχικές αλλαγές ξένων. Αυτή η σεζόν και όσα συνέβησαν στη διάρκειά της πρέπει να αποδειχθούν ιδιαίτερα διδακτικά για τον Μάκη Αγγελόπουλο, καθώς το οικονομικό «άρμεγμα» που υπέστη ήταν άνευ προηγουμένου. Το χειρότερο όλων είναι αυτό που διαπιστώνει ο νυν προπονητής των Κιτρινόμαυρων Γιούρι Ζντοβτς, η παρουσία του οποίου και την επόμενη χρονιά στον πάγκο της ΑΕΚ δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα όχι μόνο με εκείνον, αλλά και με πολύ κόσμο που ασχολείται με το μπάσκετ και μπορεί να διακρίνει και να ερμηνεύσει καταστάσεις, δεν υφίστανται στο ρόστερ της ομάδας μπασκετμπολίστες με προσωπικότητα, οι περισσότεροι κρύβονται όταν η μπάλα καίει. Προκύπτει έλλειμμα ευθύνης και η πραγματικότητα δείχνει ότι πέραν των Μαυροκεφαλίδη και Μαυροειδή, όλοι οι υπόλοιποι στερούνται του χαρακτήρα που απαιτείται ώστε να έχουν τον οποιονδήποτε (πρωταγωνιστικό ή μικρότερο) ρόλο σε μεγάλη ομάδα. Ασφαλώς ο Καλαμπόκης είναι ακόμα ένας αθλητής με τσαγανό, όμως στα 37 του δεν μπορεί να προσφέρει όσα τα προηγούμενα χρόνια. Λάθος επίσης αποδεικνύονται τα πολυετή συμβόλαια, όπως για παράδειγμα αυτό στον Κατσίβελλη, ο οποίος δεν προσέφερε στην ομάδα ούτε το 30% από αυτό που κάποιοι περίμεναν. Και από καρδιά και ανταπόκριση στα δύσκολα πολύ λίγα πράγματα.

Ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν πρέπει να «τρέξει» από τώρα. Με πολλή σκέψη, απόλυτη επίγνωση του Αγγελόπουλου για το ποια ομάδα θέλει να δημιουργήσει και συγκεκριμένο πλάνο μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένας ακλόνητος κορμός. Προσθαφαιρέσεις πάντα θα γίνονται στο μπάσκετ, αυτή είναι η φύση του παιχνιδιού, αλλά όχι και αυτό το κακό χάλι που διαπιστώθηκε φέτος.

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία της νέας ΑΕΚ. Ο Αγγελόπουλος έπαθε και έμαθε, αυτή ουσιαστικά ήταν η αληθινή πρώτη σεζόν του σε διαδικασίες πρωταθλητισμού. Δεν επιτυγχάνεται αυτό από τη μία μέρα στην άλλη και δεν γίνεται να ανέβεις επίπεδο δίχως να λαθέψεις. Και θα λαθέψεις χοντρά, όπως συνέβη σε όλη τη διάρκεια της ώς τώρα σεζόν. Είναι η ώρα για το ξεκαθάρισμα, όχι μόνο σε παίκτες αλλά και σε συνεργάτες και συμβουλάτορες.