Ο εκλογικός συναγερμός έχει σιγήσει στη ΝΔ, αλλά στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές δεν απεγκλωβίζει την κυβέρνηση από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Αντιθέτως, στο γαλάζιο στρατηγείο θεωρούν ότι μόλις κοπάσουν οι σκηνοθετημένοι πανηγυρισμοί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η κυβερνητική πολιτική του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

Στη βάση αυτή, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει και σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, παρά την επίπλαστη εικόνα που δημιουργεί για την κυβερνητική συνοχή η έγκριση του πρώτου πακέτου των νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό από τους 153 βουλευτές του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το μήνυμα είναι ότι η εντεινόμενη πίεση της κοινωνίας θα προκαλέσει και εσωκομματικές αναταράξεις στον κυβερνητικό άξονα, επαναφέροντας σύντομα την αβεβαιότητα για τις κυβερνητικές αντοχές. Υπό αυτό το πρίσμα, στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι τα μεθεόρτια για μια συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να δώσουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον κάβο του καλοκαιριού, αλλά από το προσεχές φθινόπωρο το πολιτικό κλίμα αναμένεται ιδιαίτερα θερμό –εξού και η ΝΔ από το σπριντ περνά σε έναν αντιπολιτευτικό δρόμο ημιαντοχής, όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος, με την παρουσία όλων των γαλάζιων τομεαρχών.

Την εκτίμηση ότι ο εκλογικός ορίζοντας, ακόμη και αν μετακινείται, δεν απομακρύνεται σε τέτοιο σημείο που να αναγκάζει τη ΝΔ να αλλάξει άρδην τον σχεδιασμό της, κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αφήνει πολλά πεδία ανοικτά για αντιπολίτευση και προσεχώς δεν θα έχει ως επιλογή ούτε την «ηρωική έξοδο» από τις κυβερνητικές ευθύνες.

«ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ». Πρόκειται για θεώρηση των πολιτικών εξελίξεων που δεν αποκλείει επιστροφή στα εκλογικά σενάρια από το φθινόπωρο, επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα έχει στα χέρια της άλλη επιλογή. Από το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύουν ουσιαστικά ότι στο μεσοδιάστημα η απόφαση της ΝΔ να μη συναινέσει σε σενάρια για κυβερνήσεις οικουμενικού χαρακτήρα ή κυβερνητικά σχήματα ευρύτερων συνεργασιών δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί. «Οταν ο Τσίπρας θα αναγνωρίσει και αποδεχθεί τις αυταπάτες και για την κυβερνητική επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να αποχωρήσει μέσω εκλογών» σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, αναφέροντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδυναμώνει και τα σενάρια περί οικουμενικής –στο εξής οι εκλογές θα μπορούν να προβάλλονται ακόμη πειστικότερα ως πολιτική διέξοδος. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατά τη συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές, αλλά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες βασίζεται στη «θλιβερή κατάσταση» που βιώνει η χώρα και στην ανάγκη «να φύγει η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση».

Η διαχείριση της λεγόμενης καθημερινότητας, πάντως, είναι ένα από τα αντιπολιτευτικά πεδία στα οποία θα στραφεί η ΝΔ το επόμενο διάστημα, συντηρώντας παράλληλα και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς κρίνει ότι αντανακλά πλέον ένα γενικότερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολοήμερο δημοτικό σχολείο στην Αργυρούπολη υπηρετεί εν πολλοίς τον νέο σχεδιασμό, ενώ ακολουθεί περιοδεία σε γειτονιές της Αθήνας, με πρώτο σταθμό αύριο στο Περιστέρι, προκειμένου να αναδειχθεί το γαλάζιο άνοιγμα στην κοινωνία.

«Η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, έτσι όπως προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, είναι μια απόφαση που κινείται τελείως σε λάθος κατεύθυνση. Είναι μια υποβάθμιση η οποία, δυστυχώς, έχει και ταξικό πρόσημο, διότι αποκλείει πια από τα ολοήμερα σχολεία παιδιά άνεργων οικογενειών» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, αρχίζοντας να διαμορφώνει μια λίστα με κόκκινες γραμμές απέναντι στην κυβέρνηση για τα θέματα της καθημερινότητας, τα οποία θα αναδεικνύονται παράλληλα με την κατά μέτωπο επίθεση για τα νέα μέτρα και την προοπτική ενός τέταρτου Μνημονίου.

Επαφές στο Παρίσι

Τις ενστάσεις του για τις αποφάσεις που δρομολογούνται σχετικά με το χρέος θα μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τις επαφές που θα έχει την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση και με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να αναζητήσει έναν κοινό μεταρρυθμιστικό βηματισμό.