Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ δεν σημαίνει ότι νίκησε ο καπιταλισμός, ο καπιταλισμός νικήθηκε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πήρε το μάθημα του, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της εργατικής τάξης με την αστική, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Αρχείου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης θυμήθηκε μια ομιλία που είχε κάνει πριν από περίπου τριάντα χρόνια, στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών, με αφορμή την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και σημείωσε: "Είπα, τότε, ότι πρέπει να προσέξουμε διότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ δεν σημαίνει ότι νίκησε ο καπιταλισμός.

Τώρα αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο ότι ο καπιταλισμός δεν πήρε το μάθημα του. Δεν νίκησε ο καπιταλισμός.

Ο καπιταλισμός νικήθηκε και νικήθηκε διότι βλέπουμε παγκοσμίως ότι όλο και περισσότερος πλούτος συγκεντρώνεται σε χέρια όλο και λιγότερων ανθρώπων, αλλά όλο και μεγαλύτερο είναι το κύμα της δυσαρέσκειας που υπάρχει για όλη αυτή την ιστορία. Επίσης αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε μόνο σε αριθμούς και μόνο στα οικονομικά, δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και ξέχασε τη λέξη αλληλεγγύη".

Αμέσως μετά ο δήμαρχος προχώρησε και σε μια "τολμηρή", όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, πρόταση, η οποία προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο. "Θα τολμούσα να κάνω μια πρόταση. Εδώ είμαστε όλοι, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε, για την πόλη δουλεύουμε, δεν δουλεύουμε για την τσέπη μας.

Θα τολμούσα να κάνω μια πρόταση: Ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με αυτή την επέτειο να γίνει μια προσπάθεια όχι απλά συμφιλίωσης, αλλά συνεργασίας της εργατικής τάξης με την αστική τάξη", είπε ο κ. Μπουτάρης και συνέχισε: "Νομίζω ότι αυτό στο δικό μου το φτωχό το μυαλό, αυτό είναι για μένα το κυριότερο από όλα:

Πως μπορούν αυτές οι δύο τάξεις, οι οποίες ιστορικά είναι η μια απέναντι από την άλλη, πως μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, και το επόμενο βήμα είναι πως μπορούν να συνεργαστούν και πως μπορούν να αρχίσουν τη συζήτηση για να ξεπεραστούν προβλήματα, που δεν έχουν ξεπεραστεί ποτέ. Να ξεπεραστούν στερεότυπα, να ξεπεραστούν ιδεοληψίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον".

Στο ακροατήριο ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης. Ήταν και πολλοί συνδικαλιστές, κάποιοι εκ των οποίων σχολίασαν αρνητικά την πρόταση του κ. Μπουτάρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από