Μπορεί να λείψουν οι ελληνικές ομάδες, αφού ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου (13-15 Μαΐου), ωστόσο ελληνικές σημαίες θα απλωθούν στις κερκίδες της Mercedes-Benz Arena (πρώην Ο2) και θα μείνουν εκεί όσο θα κρατήσουν οι μάχες για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή Ευρώπης.

Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η Γαλανόλευκη μοιάζει με έναν αόρατο κρίκο που συνδέει την προσπάθεια και των τεσσάρων ομάδων που επιβίωσαν από τον σκληρό μαραθώνιο (ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Λοκομοτίβ Κουμπάν, Φενέρμπαχτσε – Λαμποράλ Κούτσα) που προηγήθηκε και το όραμα να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής πανηγυρίζοντας. Βρέξει – χιονίσει, λοιπόν, θα κυματίσει στο πόντιουμ την ώρα της απονομής.

Γαλανόλευκες σημαίες θα κρατούν οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ για χάρη του πρώτου προπονητή τους, του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και των δυο άμεσων συνεργατών του, του ασίσταντ Ανδρέα Πιστιόλη και του γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστου, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουν την εντολή αλλά και την ευθύνη να σπάσουν την κακοδαιμονία των τελευταίων ετών και να την ανεβάσουν στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2008. Ειδικά από το 2012 και μετά η «ομάδα του στρατού» εμφανίζεται στα φάιναλ φορ ως φαβορί, αλλά στο τέλος όλο κάτι της συμβαίνει και φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. «Με τον Ανδρέα Πιστιόλη συνεργαζόμαστε από το 2007 και όπως καταλαβαίνετε συνεννοούμαστε με κλειστά μάτια. Στο σταφ της ΤΣΣΚΑ ανήκει και ο Κώστας Χατζηχρήστος και εξυπακούεται ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας το να μπορείς να ανταλλάξεις δύο κουβέντες στα ελληνικά ή να λύσεις ένα πρόβλημα στη γλώσσα σου και με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι απόλυτα. Η αντίπαλός μας στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, αξίζει να βρίσκεται εκεί, όπως και οι άλλες ομάδες, οι Φενέρμπαχτσε και Λαμποράλ Κούτσα. Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα η εκτίμηση είναι δεδομένη. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τον μεταξύ μας αγώνα για τη VTB League στη Μόσχα τους έκανα το τραπέζι» υποστηρίζει μιλώντας στα «NEA» ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Δημήτρης Ιτούδης, διατηρώντας τις ενστάσεις του ως προς το σύστημα διεξαγωγής: «Οπως έχω ξαναπεί, σε ένα φάιναλ φορ ο ημιτελικός είναι ο τελικός. Ουσιαστικά, με το υπάρχον σύστημα του μονού ημιτελικού πηγαίνουμε σε έναν ξαφνικό θάνατο, ενώ θα μπορούσε να ισχύει το σύστημα των πλέι οφ, όπως στο ΝΒΑ, το οποίο παραδέχονται όλοι».

Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ. Γαλανόλευκες σημαίες θα κρατούν και οι φίλοι της «Σταχτοπούτας» Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία με την πρόκρισή της ανέτρεψε κάθε προγνωστικό, καθοδηγούμενη από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον μοναδικό έλληνα προπονητή που έχει κατακτήσει Ευρωλίγκα (2013, Ολυμπιακός), και τους τρεις έλληνες συνεργάτες του, τον (σχεδόν) μόνιμο παρτενέρ του Χρήστο Παππά, τον Γιώργο Μποζίκα, αλλά και τον γυμναστή Γιώργο Βαβέτση. «Η ελληνική παροικία, όπως σας αρέσει να τη χαρακτηρίζετε, στο τεχνικό επιτελείο της Λοκομοτίβ βοηθάει ώστε να κερδίζεις χρόνο σε καίρια ζητήματα, όπως η προετοιμασία των αγώνων. Με τον Χρήστο Παππά εργαστήκαμε στην Ολύμπια Λάρισας, τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό, τον Γιώργο Μποζίκα τον είχα παίκτη στην Πεύκη και έχουμε γίνει και κουμπάροι, ενώ μαζί μας είναι και ο γυμναστής Γιώργος Βαβέτσης, που όλοι ξέρουμε την αξία και τις γνώσεις του. Θεωρώ πως είναι πολύ θετικό για τους έλληνες προπονητές ότι πέντε μέλη του ΣΕΠΚ θα συναντηθούμε στον ημιτελικό του φάιναλ φορ και θέλω να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο και τη δουλειά του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ασφαλώς είναι το φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Και εμείς όμως γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας και θα χτυπήσουμε στις αδυναμίες της ΤΣΣΚΑ, προσπαθώντας παράλληλα να εκμεταλλευτούμε τη συσσωρευμένη πίεση που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Οπως λένε και αρκετοί συνάδελφοί σας στην Ελλάδα, για μας η πρόκριση στο φάιναλ φορ είναι σαν να έχουμε κατακτήσει την Ευρωλίγκα, οπότε θα πάμε υπό αυτό το πρίσμα να το ευχαριστηθούμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» καταθέτει την άποψή του στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

ΕΝΤΟΣ ΓΡΑΜΜΩΝ. Στον άλλο ημιτελικό δεν έχουμε έλληνες προπονητές αλλά παίκτες. Πολύτιμο εργαλείο στη Φενέρμπαχτσε του πολυνίκη (οκτώ τρόπαια) Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο Κώστας Σλούκας, βασικό στέλεχος στο back 2 back του Ολυμπιακού (2012, 2013). Κορυφαίος παίκτης της αξιοθαύμαστης πορείας που έχει διαγράψει η Λαμποράλ Κούτσα είναι ο μοναδικός παίκτης από την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης που θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ο κυρίαρχος φέτος Γιάννης Μπουρούσης.