Το απόλυτο contrast. Από το άσπρο στο μαύρο. Από το ζεστό στο κρύο. Από την αποθέωση του ποδοσφαίρου (και του αθλητισμού) στο ξενέρωμα. Αυτή τη διαδρομή θα διανύσουμε, όλοι όσοι αγαπούμε τα σπορ, μέσα στην εβδομάδα. Γεμάτα γήπεδα, εκπληκτική ατμόσφαιρα, παλμός, ρυθμός και σούπερ μπάλα τη Δευτέρα στην Αγγλία, οπότε και επικυρώθηκε το μεγαλύτερο θαύμα στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λέστερ του αποτυχημένου στα μέρη μας Κλάουντιο Ρανιέρι, την Τρίτη στο Μόναχο στη ματσάρα Μπάγερν – Ατλέτικο, χθες βράδυ στη Μαδρίτη στο Ρεάλ – Μάντσεστερ, απόψε στο Europa με τους δύο ημιτελικούς. Κι ύστερα; Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας! Ολυμπιακός – ΑΕΚ, κεκλεισμένων των θυρών και εν τέλει χωρίς εισαγόμενο διαιτητή, παρά τα όσα απαιτούσε μετ’ επιτάσεως ο Σταύρος Κοντονής την ημέρα που συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση της διοργάνωσης. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα η απαίτηση του υφυπουργού Αθλητισμού να έρθει διαιτητής από το εξωτερικό, γεγονός που έκανε τον Γιώργο Γκιρτζίκη να εκφράσει τη δυσφορία του πριν τον βάλει στη θέση του ο εντεταλμένος της FIFA Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί με πανηγυρικό τρόπο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Ο τελικός θα διεξαχθεί με έλληνα διαιτητή και το 15ήμερο που είχε οριστεί ως χρονοδιάγραμμα για να γίνει η παρέμβαση στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής προκειμένου να μπορεί να επιληφθεί υποθέσεων πριν από το 2015 –κάτι που θα έδινε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να καταγγείλει τους ποινικά διωκόμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους στους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου –ολοκληρώθηκε και τίποτα δεν έχει τροποποιηθεί.

Ο ξένος που τον λένε Τάσο

Η στήλη μαθαίνει πως η λύση του ξένου διαιτητή εγκαταλείφθηκε γρήγορα και οι βασικότεροι λόγοι ήταν δύο: υπήρξε συμφωνία για τον διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο (φωτογραφία), στο όνομα του οποίου είχε αναφερθεί ο Σταύρος Κοντονής όταν είχε επικρίνει την επιλογή Παππά στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ενώ ήταν αμφίβολο τι βεληνεκούς διαιτητής θα ερχόταν στην Αθήνα, από τη στιγμή που όλα τα πρωταθλήματα είναι σε εξέλιξη και το ΠΣΚ έχουν αγώνες.

Η επιλογή Σιδηρόπουλου θεωρήθηκε από το υπουργείο ότι ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου και ταυτόχρονα αποτελεί ομολογία της ΕΠΟ, της ΚΕΔ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τουλάχιστον, πως δεν ήταν αξιοκρατικοί οι ορισμοί στα ντέρμπι. Διότι ο Σιδηρόπουλος, που είναι διεθνής και θα πάει στο Euro, έχει παίξει φέτος μόνο ένα από τα 16 ντέρμπι της σεζόν και συνολικά την τρέχουσα σεζόν είναι μόλις 8ος σε συμμετοχές. Είναι ο πλέον κατάλληλος για τον τελικό, ο πιο καθαρός και αξιόπιστος, αλλά μέχρι τον τελικό έπαιζε σε μικρής σημασίας αγώνες.

Ερχεται νέος κώδικας

Οσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Shot», θα κληθεί ώς τις 20 Μαΐου να ακολουθήσει νέο Κώδικα Δεοντολογίας. Ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να έχει συνομιλήσει με όλους όσοι χειρίζονται το θέμα και οι δικαστές που απαρτίζουν την Επιτροπή έχουν δεσμευτεί πως με τη συνδρομή των εκπροσώπων της FIFA θα συντάξουν έναν εξ ολοκλήρου νέο Κώδικα Δεοντολογίας. Δεν θα γίνουν μια-δυο διορθωτικές παρεμβάσεις. Θα γραφτεί από το Α ώς το Ω, από την αρχή και σε πλήρη εναρμόνιση με τον αντίστοιχο των διεθνών ομοσπονδιών.

Βίοι παράλληλοι

Στα Ιωάννινα δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο για την παρθενική έξοδο του ΠΑΣ στην Ευρώπη. Ο Πανιώνιος, λένε, μπορεί να πήρε από την Επιτροπή της ΕΠΟ τη σχετική άδεια, ωστόσο οι Γιαννιώτες ισχυρίζονται πως όταν η UEFA ανοίξει τον φάκελο των Νεοσμυρνιών θα τον στείλει πίσω με τη σημείωση: απαράδεκτος! Για πολλούς, η άδεια που εξασφάλισε ο Πανιώνιος σχετίζεται με τις εξελίξεις στην υπόθεση μεταγραφής του Τάσου Μπακασέτα. Ορισμένοι θεωρούν πως η αδειοδότηση του Πανιωνίου είναι η αιτία που έχουν ενταθεί οι φήμες ότι ο ποδοσφαιριστής οδεύει στον Ολυμπιακό, όμως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Ή στον Πειραιά ή στο εξωτερικό λέγεται και γράφεται κατά κόρον τον τελευταίο καιρό, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως το δίλημμα μπορεί να υφίσταται ούτως ή άλλως. Από τον Παναθηναϊκό ο Μπακασέτας έλαβε την απάντηση πως υπάρχει βασικός για τη θέση του δεύτερου επιθετικού. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Λέτο. Η ΑΕΚ δεν σκοπεύει να ξηλωθεί για να τον αποκτήσει και ο ΠΑΟΚ έχει άλλα θέματα να λύσει. Επομένως ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα, αν και, όπως έχει γράψει το «Shot», ο παίκτης προτιμά να φύγει για το εξωτερικό.

Την Ελλάδα θα αποχαιρετήσει και ένας ακόμη αστέρας του ελληνικού πρωταθλήματος. Ηρθε ως σουπερστάρ, συμπεριφέρεται ως τέτοιος, όμως δεν το κατέθεσε στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ επιθυμεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο μετά το τέλος της σεζόν θα κουνήσει μαντίλι. Ο τελευταίος τραυματισμός του, μια θλάση που τον έχει κρατήσει σχεδόν δυόμισι μήνες μακριά από τη δράση, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο ΠΑΟΚ δεν σκοπεύει να καταθέσει καν πρόταση, εκτός κι αν ο Βούλγαρος επανέλθει και κάνει όργια στα πλέι οφ. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Αλλο Ελλάδα

Το θαύμα της Λέστερ επανέφερε τη συζήτηση για τον Ρανιέρι. Ο Ιταλός που απέτυχε παταγωδώς στην Εθνική οδήγησε τη Λέστερ στο πρωτάθλημα! Πολλοί ξιφουλκούν εναντίον εκείνων που έδιωξαν τον θαυματοποιό Ρανιέρι, η απόλυσή του όμως ήταν επιβεβλημένη. Το ξενοδοχείο είχε γίνει κέντρο διερχομένων καιο Ρανιέρι επέτρεψε να στηθεί «παραμάγαζο». Φυσιολογικό να διαλυθεί η ομάδα. Επόμενο να λυθεί η συνεργασία.

ΚΟΥΪΖ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας οδήγησε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ο έλληνας προπονητής δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα από το Κρασνοντάρ. Η πορεία του με το «Μαρούσι της Ρωσίας» έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Ευρώπης. Το πιθανότερο είναι να υπογράψει σε ομάδα που του προσέφερε συμβόλαιο με απολαβές ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ποια είναι;