Το Πεκίνο θέλει να χρησιμοποιήσει τη Γερμανία ως πρότυπο αναδιάρθρωσης της οικονομίας της. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Κίνας Λου Τζιουέι, ο οποίος σε ομιλία του για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα αναφέρθηκε δύο φορές στην πετυχημένη οικονομική πολιτική που ακολούθησε το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, ο κινέζος υπουργός έκανε λόγο για την πολύ πετυχημένη μεταμόρφωση της Γερμανίας από «ασθενή της Ευρώπης» σε ατμομηχανή της ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η Γερμανία άρπαξε την ευκαιρία και εφάρμοσε διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφερε ο 65χρονος Λου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. «Οπως όλοι γνωρίζουμε, εάν δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, θα πέσουμε από τον γκρεμό» πρόσθεσε.

Η Κίνα βλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 και έχει υποσχεθεί ότι θα κλείσει μη κερδοφόρα εργοστάσια, ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις θέσεων εργασίας και ότι θα μειώσει τα επίπεδα χρέους. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα του Πεκίνου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα υπό αμφισβήτηση επειδή η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης. Μπορεί η Κίνα να αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε η Γερμανία στις αρχές του αιώνα, αλλά οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά. Οπως έκανε το Βερολίνο τότε, έτσι και τώρα το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να ξεπεράσει την οργανωμένη αντίσταση κοινωνικών ομάδων που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η οικονομία της Γερμανίας είχε πέσει σε τέλμα επειδή είχαν αυξηθεί σημαντικά τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Από το 2000 μέχρι το 2003 ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε καταφέρει να αλλάξει την εργατική νομοθεσία και να αναδιαρθρώσει τα κοινωνικά προγράμματα. Ο Σρέντερ ουσιαστικά προχώρησε στις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που είχε γνωρίσει η χώρα από το 1949 και μετά –ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατάφεραν να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ανάκαμψη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, πάντως, προκάλεσαν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη Γερμανία αφού καταργήθηκε, μεταξύ άλλων, η εργασιακή ασφάλεια και ο Σρέντερ έχασε το 2005 τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Ανγκελα Μέρκελ.

© Bloomberg News