Οι εαρινές επιθέσεις φιλίας από ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες καθησυχάζουν μεν το Μαξίμου, όμως πλέον δεν αρκούν. Αλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμη και μία ανάσα πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας το σκηνικό της αξιολόγησης μπορεί να ανατραπεί.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θέλουν να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν διαπιστώνοντας ότι οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και κυρίως στην ψυχολογία της κοινωνίας. Ωστόσο το Μαξίμου έχει επίγνωση του ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη, το πιθανότερο και μετά το έκτακτο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, για να υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς.
Τις ημέρες των αργιών του Πάσχα που προηγήθηκαν, το κυβερνητικό επιτελείο διατήρησε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει και σε ορισμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις της πρότασής της για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού διόρθωσης ούτως ώστε να ικανοποιήσει έστω και μερικώς το αίτημα του ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το Eurogroup της 9ης Μαΐου θα είναι περισσότερο αναγνωριστικό, ωστόσο θεωρούν ότι εφόσον το κλίμα είναι θετικό απέναντι στην ελληνική πρόταση, η πραγματοποίησή του θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλό προπομπό για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου στις 24 του μήνα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης συζητήθηκαν χθες σε συσκέψεις που είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη. Οπως τονίστηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει ένα εξειδικευμένο πακέτο μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν έχει πρακτικό πρόβλημα να νομοθετήσει για την ενεργοποίηση του περίφημου αυτόματου κόφτη που θα διορθώνει πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους.

Το πρόβλημα στη συνεννόηση με τους δανειστές συνίσταται στην επιμονή του Ταμείου να περιγραφεί με λεπτομέρειες και ο τρόπος με τον οποίο ο κόφτης θα ενεργοποιείται, και από πού ακριβώς θα κόβει, π.χ. από δαπάνες ή μισθούς και συντάξεις. Στην πρωθυπουργική σύσκεψη με τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και άλλα στελέχη εκτιμήθηκε ότι η Eurostat στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και ότι οι εκτιμήσεις της μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση. Εκ παραλλήλου αποφασίστηκε ο υπουργός Οικονομικών να συνεχίσει τις επαφές με ομολόγους του, με οδηγία να εντάσσει στην ατζέντα των συζητήσεών του και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Οπως και να έχει, η εβδομάδα μετά το Πάσχα θα επικεντρωθεί από την πλευρά του Μαξίμου στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες ικανές να επιτρέψουν μια ορατή επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης με τους θεσμούς μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Η κυβέρνηση υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο αποφεύγει πλέον να πανηγυρίσει. Περιορίστηκε σε μια δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία σχολίασε ότι οι προβλέψεις της ΕΕ επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης.
Συγχρόνως το Μαξίμου βρήκε ευκαιρία να κατακεραυνώσει την αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας πως αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη θα απογοητεύονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. «Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, το Μαξίμου διαπιστώνει ότι κεντρικοί παίκτες στην υπόθεση της αξιολόγησης όπως οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχουν μιλήσει δημοσίως τις τελευταίες μέρες, επομένως σ’ ένα Eurogroup μπορεί να δημιουργηθούν μη αναμενόμενες εμπλοκές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συμμαχιών της και οπωσδήποτε η αξιοποίηση της υποστήριξης που δείχνουν προς τη χώρα οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΙΤΕΛΑ. Στα θετικά στοιχεία των τελευταίων ημερών ήταν η παρέμβαση του Τζιάνι Πιτέλα που κατέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης σχολιάζοντας πως «το ΔΝΤ και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κυβερνητική διαρροή λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση πως οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά, όπως και το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ομοίως το εορταστικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα επικεντρωνόταν στη φράση «τα δύσκολα είναι πίσω μας».