Οσο πιο λίγο θυμίζει το φαγητό της γιαγιάς τόσο πιο δύσκολο είναι να μας αρέσει. Πόσο συχνά βρίσκεις σε εστιατόριο καλή μαγειρίτσα;

Λατρεύω τη μαγειρίτσα. Δεν φτιάχνω όμως ποτέ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι χρειάζεται πολλές ώρες η προετοιμασία. Αρα θα πρέπει να κάνω μια γενναία ποσότητα. Ο δεύτερος είναι ότι αν φτιάξω έναν ξεχειλισμένο τζέντζερη θα τρώω ασταμάτητα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Και το έμφραγμα θα με περιμένει στη γωνία. Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψω εστιατόριο που δίνει για το σπίτι καλή μαγειρίτσα. Και πάλι οι επιλογές για το παραδοσιακό είναι ελάχιστες. Βέβαια πολλές φορές η λύση βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας.

Στο εστιατόριο Μουριές στο Παγκράτι, λίγα μέτρα από το σπίτι μου (Πλ. Βαρνάβα και Κρησίλα, τηλ. 210-7016.100) ανακάλυψα τον Αγιο μου. Την καλύτερη εστιατορική – σπιτική μαγειρίτσα που έχω φάει. Η μερίδα κοστίζει 8 ευρώ και γεμίζει δύο πιάτα της σούπας. Το κατάστημα δίνει ταπεράκι για το σπίτι από τις 12 μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και την ώρα της Ανάστασης. Η μαγειρίτσα είναι κλασική σούπα με έντερα, αρκετά συκωτάκια αρνίσια, φρέσκα μυρωδικά, μαρούλι, άνηθο, κρεμμυδάκι, αβγολέμονο κ.ά. Τα κρέατα είναι από το χασάπικο του Παπούλια. Το κλασικό οινοφαγείο ανήκει σε δύο αδέρφια από το Λιδορίκι Φωκίδας, οι οποίοι λόγω ρουμελιώτικης καταγωγής γνωρίζουν τι θα πει και καλό κρέας και σωστό ψήσιμο. Αυτή την εμπειρία μεταφέρουν και στο εστιατόριό τους. Ο Δημήτρης Φαλίδας ενώ ο Κώστας κρατάει όλο το υπόλοιπο μαγαζί.
Κατάκεντρο Αθήνας και 365 ημέρες τον χρόνο σερβίρει παραδοσιακή μαγειρίτσα η Ηπειρος (Φιλοποίμενος 4 και Στοά Μανέτα, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210-3240.773). Το κατάστημα θα δίνει πακέτο για το σπίτι από τις 8 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. «Δεν βάζουμε απλώς ταπεράκι. Οι πελάτες έρχονται με τις κατσαρόλες τους και τις γεμίζουμε. Οι ποσότητες που φτιάχνουμε αυτές τις ημέρες είναι τεράστιες» μου λέει η Ράνια Καρατζένη, οικοδέσποινα του εστιατορίου. Η μερίδα και εδώ είναι επίσης μεγάλη, γεμίζει δηλαδή δύο πιάτα με 8 ευρώ. Περιέχει συκωταριά αρνίσια γάλακτος ελληνική, πολλά μυρωδικά όπως κρεμμυδάκι φρέσκο, πράσο, άνηθο, ζωμό από κόκαλα και άλλα μυστικά της κλασικής ηπειρώτικης μαγειρίτσας.

Εκτός Κέντρου κλασική κρητική συνταγή μαγειρίτσας μπορείτε να πάρετε από το Εστιατόριο Ροδινός (Λεωφ. Ποσειδώνος 77, Ζούμπερι Νέας Μάκρης, τηλ. 2294.940916). Το βασικό συστατικό της μαγειρίτσας της κυρίας Ζωής «είναι η αγάπη», όπως μου αποκαλύπτει η ίδια. Στα υπόλοιπα υλικά περιλαμβάνονται μπόλικος άνηθος, αρκετό φρέσκο κρεμμυδάκι και πολύ λεμόνι. Πλούσια σαν κρέμα σούπα από το πολύ αβγολέμονο. Τιμή περίπου 7,5 ευρώ και θα είναι διαθέσιμη για το σπίτι από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Η αρνίσια σούπα θα είναι και το πρώτο πιάτο στο μενού της επόμενης ημέρας, το οποίο περιλαμβάνει α λα καρτ αρνάκι με σταμναγκάθι ή αγκινάρες ή κατσικάκι, τσιγαριαστό αρνάκι, οφτό αρνάκι κ.ά.