Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κέρδισε άνετα τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, πλησιάζοντας το όριο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να του εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Η μεγάλη νίκη του νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου στην ίδια του την πολιτεία του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα και τον έφερε πιο κοντά στην κατάκτηση των 1.237 εκλεκτόρων που χρειάζεται για κερδίσει το χρίσμα, αφήνοντας πίσω του τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ.

Η Χίλαρι Κλίντον, που προηγείται στους Δημοκρατικούς του μοναδικού έτερου υποψηφίου, Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία είχε αντιπροσωπεύσει και ως γερουσιαστής.

Αρκετά προβλήματα στην διαδικασία

Η ψηφοφορία στην πολιτεία ανέδειξε αρκετά προβλήματα στην διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, τα ονόματα περισσότερων από 125.000 ατόμων εξαφανίστηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες.

Ο οικονομικός διευθυντής της πόλης της Νέας Υόρκης Σκότ Στρίνγκερ, υπεύθυνος για ατασθαλίες στην διοίκηση της πολιτείας, διέταξε τον έλεγχο του εκλογικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο κατηγόρησε ως «μονίμως ανοργάνωτο, χαοτικό και ανεπαρκές».