H ιταλική Γερουσία καταψήφισε την πρόταση μομφής της κεντροδεξιάς κατά της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επιφυλάξει την ίδια τύχη και για την πρόταση του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Την πρόταση της κεντροδεξιάς υπερψήφισαν ενενήντα τρεις γερουσιαστές από την Φόρτσα Ιταλία και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ εκατόν ογδόντα – από το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Νέα Κεντροδεξιά και τη Λαϊκή και Φιλελεύθερη Συμμαχία – την καταψήφισαν.

Λίγο νωρίτερα, η Γερουσία είχε καταψηφίσει (183 κατά και 96 υπέρ) την πρόταση μομφής κατά της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης που είχε καταθέσει και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Οι προτάσεις μομφής σχετίζονταν με την υπόθεση της πρώην υπουργού οικονομικής ανάπτυξης Φεντερίκα Γκουίντι, η οποία φέρεται να ευνόησε τον σύντροφό της, σύμβουλο πετρελαϊκών εταιριών, με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή και εγκρίθηκε από την συμπολίτευση. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η Φεντερίκα Γκουίντι παραιτήθηκε από την υπουργική θέση της.

Κατά την παρέμβασή του στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε να μην υπάρξει δικαστικός απολυταρχισμός ο οποίος να χρησιμοποιηθεί κατά της κυβέρνησης, κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, «πραγματική βαρβαρότητα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ενοχή αποδεικνύεται στο τέλος κάθε δίκης και όχι με την απλή αποστολή κλήσης σε απολογία.