Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων από το ναυάγιο στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.

Οι νεκροί ανέρχονται σε 200, σύμφωνα με το υπουργείο τύπου της Σομαλίας και όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Σομαλίας και η κυβέρνηση της χώρας είχαν εκδώσει ανακοινωθέν, στο οποίο έκαναν λόγο για 400 θύματα, στην πλειοψηφία τους Σομαλοί.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση, ωστόσο, «άλλες πηγές συνεχίζουν να κάνουν λόγο για 500 άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με τέσσερα πλεούμενα, από την Αίγυπτο προς την Ιταλία».

Στο μεταξύ αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν δημοσίευμα του BBC σύμφωνα με το οποίο έως και 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι Σομαλοί, αγνοούνται αφότου τα πλεούμενα στα οποία είχαν επιβιβαστεί με προορισμό την Ιταλία ανατράπηκαν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ερωτήματα

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήματα που τους απηύθυνε το Reuters, ενώ το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ύδατα που χωρίζουν τις ιταλικές ακτές από αυτές της Λιβύης, ανέφερε πως δεν έχει καμιά πληροφορία περί ναυαγίου. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι ανασύρθηκαν έξι σοροί χθες Κυριακή και ότι 108 μετανάστες διασώθηκαν από ένα μισοβυθισμένο λαστιχένιο πλεούμενο.

Το ελληνικό λιμενικό σώμα επίσης ανέφερε πως δεν έχει καμιά πληροφορία περί νέας τραγωδίας, ενώ δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις ο πρεσβευτής της Σομαλίας στην Αίγυπτο, τον οποίο επικαλέστηκε το BBC.

Στη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, σημείωσε ότι «τα γραφεία μας στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα προσπαθούν να μάθουν περισσότερο για το συμβάν που αναφέρθηκε, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, έως και 800 μετανάστες είχαν πνιγεί ανοικτά των ακτών της Λιβύης όταν το αλιευτικό με το οποίο κινούνταν προς τις ιταλικές ακτές συγκρούστηκε με ένα εμπορικό πλοίο που προσπαθούσε να τους διασώσει και βυθίστηκε.

Επρόκειτο για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.

«Αυτός είναι ακόμη ένας σοβαρός λόγος ώστε η Ευρώπη να δεσμευθεί ότι δεν θα υψώνει τοίχους», είπε.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης στη Ρώμη ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με περισυλλογή «μία νέα τραγωδία στη Μεσόγειο κατά την οποία φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης που δεν έχουν διασταυρωθεί, μέχρι και 400 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα όταν ανατράπηκαν τα σκάφη που τους μετέφεραν στην Ευρώπη. Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τις πληροφορίες αυτές.