Με εμφανή τη συγκίνηση στα μάτια και τον τόνο της φωνής του, ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής στην Αγία Εδρα ζωγραφιές που του έδωσαν παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.

Ζωγραφιές στις οποίες ο ήλιος κλαίει καθώς κοιτά από ψηλά ένα παιδί να πνίγεται στην θάλασσα. «Βλέπετε ο ήλιος κλαίει. Μα αν ο ήλιος είναι ικανός να κλαίει… τότε κι εμείς… ένα δάκρυ θα μας κάνει καλό» είπε γνέφοντας το κεφάλι ο ποντίφικας και ζήτησε μέσω των λόγων του ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν πτήσει προς το Βατικανό, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδειξε στους δημοσιογράφους ζωγραφιές των παιδιών που αποτυπώνουν το δράμα που έχουν βιώσει, λέγοντας «η σημερινή ημέρα ήταν για να κλαίει κανείς».

Η πρώτη ζωγραφιά δείχνει ένα περιστέρι και δίπλα του τη λέξη «peace» (ειρήνη). «Τι θέλουν τα παιδιά; Ειρήνη. Γιατί υποφέρουν. Είναι αλήθεια ότι κάνουν μαθήματα στον καταυλισμό. Μα τι έχουν δει τα παιδιά…» λέει ο Φραγκίσκος δείχνοντας την επόμενη ζωγραφιά.

«Εχουν δει ένα παιδί να πνίγεται. Και αυτό τα παιδιά το έχουν στην καρδιά τους. Πραγματικά, η σημερινή ημέρα ήταν για να κλαίμε. Για να κλαίμε»…

«Αυτά τα παιδιά το έχουν αυτό στην μνήμη τους και θα χρειαστεί χρόνος για το επεξεργαστούν» καταλήγει ο Πάπας Φραγκίσκος.

(Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι στο 9’10»).