Η φιλελεύθερη Κέικο Φουχιμόρι φέρεται να κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Περού, ενώ η ανάδειξη του αντιπάλου της για τον δεύτερο γύρο τον Ιούνιο αναμένεται συναρπαστική αφού, σύμφωνα με τα exit polls, η διαφορά του δεύτερου από τον τρίτο είναι ελάχιστη.

Το Ipsos δίνει στην Φουχιμόρι το 37,8% των ψήφων, στον Πέδρο Πάβλο Κουτσίνσκι (πρώην τραπεζίτη της Γουόλ Στριτ και υπουργός Ενέργεια την περίοδο 2001-2006, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ) το 20,9% και στην Βερόνικα Μεντόσα (εκπρόσωπο της Αριστεράς) το 20,3%. Το GfK μετέδωσε παρόμοια αποτελέσματα, ενώ το CPI έδωσε στον Κουτσίνσκι λίγο μεγαλύτερο προβάδισμα με 19,7% έναντι 18,8%της Μεντόσα.

Η Φουχιμόρι, πρώην βουλευτής με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, χρειαζόταν 50% των ψήφων για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Από την αρχή της καμπάνιας της προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της, τον φυλακισμένο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Το 2011 έχασε την πρώτη της εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία με μικρό ποσοστό από τον αριστερό (νυν πρόεδρο) Ογιάντα Ουμάλα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ώρα Ελλάδας (4:00 μ.μ. τοπική ώρα), ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν σήμερα Δευτέρα στην δημοσιότητα.