Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015, έπειτα από τέσσερα χρόνια μείωσής τους, λόγω του πολλαπλασιασμού των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνει σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα Τρίτη το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Για το σύνολο της χρονιάς, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 1,676 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πέραν αυτής της παγκόσμιας αύξησης, που οφείλεται κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, το ινστιτούτο μελετών διαπίστωσε ότι η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στην Δύση αποδυναμώθηκε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που δαπανά τα περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς, μακράν της δεύτερης. Ο προϋπολογισμός τους, ύψους 596 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Σαμ Πέρλο-Φρίμαν, ερευνητής του SIPRI, επισημαίνει ως μια από τις αιτίες αυτής της διαφοράς «τις συμπληρωματικές δαπάνες σε θέατρα (επιχειρήσεων) στο εξωτερικό λόγω του πολέμου εναντίον» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο δεύτερος μεγαλύτερος προϋπολογισμός, αυτός της Κίνας, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 215 δισ. δολάρια, ακολουθούμενος από αυτόν της Σαουδικής Αραβίας (87,2 δισ. δολάρια), ο οποίος υπερέβη εκείνον της Ρωσίας (66,4 δισεκατομμύρια).

Βραδύτερη η πτώση για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης

Μέσα σε περίοδο δέκα ετών (2006-2015), ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ μειώθηκε (-4%), αυτός της Κίνας σημείωσε τεράστια αύξηση (+132%), ενώ ταχύτατη άνοδο σημείωσαν επίσης οι στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας (+97%) και της Ρωσίας (+91%).

Η Γαλλία, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας την έφερναν στην πέμπτη θέση του καταλόγου παγκοσμίως, έπεσε στην έβδομη θέση, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.

Στο σύνολο των κρατών της δυτικής Ευρώπης οι αμυντικοί προϋπολογισμοί συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση, αλλά βραδύτερη.

«Οι λόγοι αυτής της αλλαγής της τάσης είναι η Ρωσία, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το NATO», σύμφωνα με τον Πέρλο-Φρίμαν. Τα κράτη-μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν ως το 2024 τον στόχο που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για τις στρατιωτικές τους δαπάνες (να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Στην Ασία, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, αλλά και της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ, αντανακλούν τις εντάσεις, που εκδηλώνονται περισσότερο ή λιγότερο ανοικτά, με την Κίνα και με τη Βόρεια Κορέα.

Το SIPRI, το οποίο δημιουργήθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και εν μέρει χρηματοδοτείται από το σουηδικό κράτος, παρακολουθεί τις στρατιωτικές δαπάνες, τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από