O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συνομίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και εξέφρασαν «τις έντονες ανησυχίες» τους για την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη συνεχή μέρα.

Οι δύο πλευρές κάλεσαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ καταδίκασαν τις παρεμβάσεις ορισμένων «εξωτερικών φορέων» που επιχειρούν να προκαλέσουν σύγκρουση στην περιοχή.

Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε ότι εάν οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργότερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της θα απαντήσουν επαρκώς και θα ανταποδώσουν τις επιθέσεις αν το Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να βομβαρδίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι «αιώνια», αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν η Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακο στο Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, την Τουρκία αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση καταγράφεται εξάλλου σε μια χρονική συγκυρία στην οποία ήδη οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία – η οποία διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με την Αρμενία- και την Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, διέρχονται σοβαρή κρίση λόγω του πολέμου στην Συρία.