Ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας Τζόρτζ Χίλτον παραιτήθηκε από το αξίωμά του και θα αντικατασταθεί από τον Ρικάρντο Λεισέρ προσωρινά, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο της προέδρου της χώρας.

Η αποχώρηση του Χίλτον ανακοινώνεται μόλις πέντε μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η παραίτηση του υπουργού έπεται της απόφασης του κεντρώου κόμματος PMDB να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο Λεισέρ είναι ανώτατος αξιωματούχος στο υπουργείο Αθλητισμού και χειρίζεται τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς.

Ρουσέφ: Πραξικόπημα οι προσπάθειες αποπομπής μου

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τις προσπάθειες για την αποπομπή της από το Κογκρέσο, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τη μάχη της προωθώντας κοινωνικά προγράμματα, παρά την εξελισσόμενη ύφεση και την κλιμακούμενη πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα, έπειτα από την απόφαση που έλαβε το κεντρώο κόμμα PMDB να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απόφαση του PMDB να αποσύρει τους εναπομείναντες έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση καταφέρνει σοβαρό πλήγμα στην κεντροαριστερή πολιτικό, που μάχεται για να αποτρέψει την αποπομπή της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Μπραζίλια, ανακοινώνοντας το τρίτο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος στέγασης, η Ρουσέφ απαξίωσε τις προσπάθειες των βουλευτών της αντιπολίτευσης να την εκδιώξουν, καθώς την κατηγορούν ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία Ibope, η δημοτικότητα της Ρουσέφ παραμένει σε ποσοστά που αποτελούν ιστορικό χαμηλό, με μόλις το 10% των βραζιλιάνων πολιτών να κρίνει «πολύ καλή» ή «καλή» την κυβέρνησή της, από το ιστορικό χαμηλό ποσοστό 9% στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Αντιθέτως, το 69% των ερωτηθέντων έκρινε «κακή» ή «πολύ κακή» την κυβέρνηση, από το ιστορικό υψηλό 70% της προηγούμενης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Βιομηχανικής Συνομοσπονδίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.002 άτομα και διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ 17 και 20 Μαρτίου. Το περιθώριο λάθους είναι +/- 2.