Ούτε οι αντιδράσεις των κομμάτων, ούτε τα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πτόησαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος τη Δευτέρα επανήλθε, επιμένοντας στην πρότασή του για πρόσφυγες – επενδυτές.

Μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ένα υποσύνολο προσφύγων το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα και «από κει και πέρα να ενσωματωθεί και στην ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που θέλει βέβαια, και να κάνει μια οποιαδήποτε επένδυση».

Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλοί πρόσφυγες ζουν μέσα στις λάσπες και σε σκηνές και αυτή η πρόταση ενδεχομένως να ακούγεται προκλητική, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι οι λάσπες αφορούν 3,4,5 ημέρες και πως η πολιτική που προτείνει έχει έναν ορίζοντα στο μέλλον.

Υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός προγράμματος και σε λίγο χρονικό διάστημα «θα βρίσκονται στους χώρους όπου πρέπει να βρίσκονται και έχουμε στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα ζήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται».

Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θέτει «διαδικασία διάκρισης, ανάμεσα στους πρόσφυγες, με την έννοια όσοι έχετε φέρτε τα και οι υπόλοιποι θα φύγετε, ούτε εισάγει παράξενες σκέψεις που κυκλοφορούν στο μυαλό ορισμένων. Απλά και μόνο είναι μια πολύ απλή πρόταση, είναι μια εμπειρία την οποία την έχουμε δει» και σε άλλες χώρες.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι πρόσφυγες έχουν χρήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν συγκροτήσει υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα.

«Απλά κάποια ώρα θα έπρεπε να γίνει, όπως το έκαναν και κάποιες χώρες, μια καταγραφή και του κοινωνικού και του οικονομικού προφίλ και από κει και πέρα μπορεί να υπάρχει μια ρύθμιση, η οποία να προτείνει κάτι τέτοιο, και αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει την χρησιμοποιεί, αν δεν θέλει δεν την χρησιμοποιεί» τόνισε.

Ο κ. Μάρδας παρατήρησε, δε, ότι η συγκεκριμένη εισήγηση που θα κατατεθεί σήμερα, έχει συζητηθεί και ερευνηθεί, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.