Προεδρική… έκκληση στο χιούμορ των Κουβανών έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν την ιστορική του επίσκεψη στην Αβάνα – ως πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε στην δημοφιλέστερη κωμική εκπομπή της κουβανικής τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και κουβανική σλανγκ.

Η εκπομπή του Λουίς Σίλβα, ο οποίος είναι γνωστότερος ως Pánfilo, είχε το Σάββατο σίγουρα ένα αποκορύφωμα της καριέρας του: Σε σκετς, παριστάνει ότι καλεί τον Λευκό Οίκο για να ρωτήσει τι καιρό θα κάνει στο παιχνίδι μπέιζμπολ που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της προεδρικής επίσκεψης στην Αβάνα.

Η έκπληξη: Οντως το σηκώνει ο Ομπάμα. «Pánfilo, εσύ; Πώς πάει;» τον ρωτά ο αμερικανός πρόεδρος (όχι απλά στα ισπανικά, αλλά συγκεκριμένα με κουβανική σλανγκ). «Χαίρομαι που θα έρθω, ο αμερικανικός λαός και ο κουβανικός λαός είναι φίλοι» λέει ο Ομπάμα.

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Αβάνα επιστεγάζει την προσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Κούβα, έναν από τους στόχους του Ομπάμα πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια.