Με μείωση της εθνικής σύνταξης στα 350 ευρώ με 20ετία αντί για 384 ευρώ (και 15 ετία) που ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να συνεχίζεται η πολιτική υποχωρήσεων της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών. Παράλληλα, και στο μέτωπο του Φορολογικού οι πιέσεις των δανειστών –και ιδιαίτερα του ΔΝΤ –για μείωση του αφορολογήτου συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει νέα συμβιβαστική πρόταση και αρμόδιες πηγές να αποδέχονται προς το παρόν μια μικρή μείωση του αφορολογήτου σε επίπεδα 9.000 ευρώ και πάνω, από 9.550 ευρώ σήμερα.

Μετά το τέλος της συνάντησης τις πρώτες πρωινές ώρες για το Φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με τις οποίες θα πληρώνουν περισσότερα οι πλούσιοι και λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πάντως προανήγγειλε νέες δύσκολες συζητήσεις για σήμερα, με αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων φορολογικών και άλλων μέτρων για να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ. Τέλος είπε ότι «έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στο Φορολογικό, μεγάλη στο Ασφαλιστικό, ενώ η απόσταση στα κόκκινα δάνεια παραμένει μεγάλη».

Αξιόπιστες πηγές δήλωναν πάντως ότι οι διαφορές εξακολουθούν να είναι μεγάλες στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ ως πιθανότερη εκδοχή είναι η αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ. Αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας ανέφερε χθες ότι στο ύψος των 350 ευρώ και με 20 χρόνια εργασίας φαίνεται να κλείνει η εθνική σύνταξη. Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφραζε πάντως την ελπίδα του να κλείσει η συμφωνία για το Συνταξιοδοτικό το Σάββατο.
Ο Κατρούγκαλος τόνισε πως «δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις», φωτογραφίζοντας περικοπές στις επικουρικές, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στην εθνική σύνταξη, καθώς και (μικρή) αύξηση των εισφορών.

Στο τραπέζι παραμένει και η μείωση των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε χθες με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα» και συγκεκριμένα «στη γεωμετρία (σ.σ.: κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), στα ποσοστά αναπλήρωσης, στις επικουρικές συντάξεις και στις αυξήσεις των εισφορών». Επίσης είπε πως «δεν υπήρξε κάθετη άρνηση σε τίποτα» από την πλευρά των θεσμών. Ο ίδιος τόνισε πως «ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το Συνταξιοδοτικό το Σάββατο».

ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί άφησαν χθες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά με παράλληλη μείωση των επικουρικών συντάξεων για ποσά άνω των 170 ευρώ. Διάσταση εξακολουθεί να υπάρχει και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Και αυτό γιατί το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης. Οπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, πράγματι μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.