Αγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους περίπου 1.000 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της ΠΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

«Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τρίτης.

Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της ΠΓΔΜ, ή όχι.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και άτομα από ΜΚΟ που συνελήφθησαν από τις Αρχές της ΠΓΔΜ -μεταξύ των οποίων και 12 Έλληνες- ο κ. Κυρίτσης είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε «σήμερα το πρωί θα τους άφηναν».

Για τα φυλλάδια που ξεσήκωσαν πρόσφυγες και μετανάστες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τα μοίρασαν, ωστόσο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ανεύθυνη, πέρα από τις προθέσεις -καλές ή κακές- των εμπνευστών της.

Επισήμανε, δε, ότι η ομάδα των ανθρώπων που έφυγε από την Ειδομένη «θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί κάποια αποτρεπτικά μέτρα από την αστυνομία».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wifi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή «προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους».

Γίνεται ακόμη προσπάθεια, όπως δήλωσε, με όλο και περισσότερους μεταφραστές και διερμηνείς προκειμένου να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

«Το επίπεδο της παραπληροφόρησης και του σπασμένου τηλεφώνου σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τόσο πιεσμένοι από την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να είναι παραλυτικός. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε ζύμωση στον καθένα ξεχωριστά. Και όπως είναι λογικό δημιουργεί και καθυστερήσεις» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αναμένει «ότι στις επόμενες λίγες μέρες και μετά από τη σύνοδο ο κόσμος αυτός θα καταλάβει» ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και θα πειστεί να μετακινηθεί από την Ειδομένη.