Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούςτέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: Αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης-, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τη δική της αντιπρόταση για το αφορολόγητο.

Οι δανειστές σήμερα φέρονται να πρότειναν μείωση του αφορολογήτου από τις 9.500 ευρω στις 7.000 ευρω, αλλά με ισχύ σε όλα τα εισοδήματα και αλλαγές στην φορολογική κλίμακα που επιβαρύνουν όσους έχουν εισόδημα από 7.000 έως 25.000 ευρω.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί την καθιέρωση «εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων», μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τη μείωση του πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ.

Στο σημερινό ραντεβού του κ Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, θα συζητηθεί το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και το τελικό ύψος των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών.

Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, τέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, με όλα τα θέματα να μένουν ανοιχτά. Οι 2 πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη.

Όσον αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να παρουσιαστούν στους δανειστές, προβλέπουν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με όριο τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με όριο τα 250.000 και των καταναλωτικών με όριο τα 20.000 ευρώ.

Το κουαρτέτο συναντήθηκε επίσης με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΓΓ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, με θέμα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης.