Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις, ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Όπως είπε, πρόκειται για την αρχιτεκτονική του συστήματος – ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης – αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες, επαναϋπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων γι’ αυτά τα θέματα. Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».