Επιδοκιμάζοντας την αντιμεταναστευτική ρητορική του, οι Σλοβάκοι, που προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να επανεκλέξουν ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο, που διεκδικεί την τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός, οικοδόμησε την προεκλογική εκστρατεία του στο προσφυγικό ζήτημα.

Δεν είναι ο μόνος στη ανατολική Ευρώπη: ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχουν τις ίδιες απόψεις.

Η Μπρατισλάβα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος κατανομής των προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων και ο Φίτσο κατήγγειλε αυτή την ευρωπαϊκή πρόταση ως «πλήρες φιάσκο».

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ να εισέλθει ούτε ένας μουσουλμάνος στη Σλοβακία, ούτε και θα δημιουργήσουμε καμία μουσουλμανική κοινότητα εδώ, επειδή αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια» είχε δηλώσει σε συγκέντρωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του, του Smer-SD, στην Μπρατισλάβα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). Λίγο μετά αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα exit poll.

Μαζί με τους εταίρους του γειτονικών χωρών, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βοηθήσει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ να σφραγίσουν τα σύνορά τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να σταματήσει τους μετανάστες που φθάνουν στη χώρα από την Τουρκία.

«Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου (…) η Ελλάδα μπορεί να θυσιαστεί για να διασωθεί η Σένγκεν» προειδοποίησε, ενώ η χώρα του θα αναλάβει τον Ιούλιο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Μέλος της ευρωζώνης από το 2009. η Σλοβακία θα είναι αντίθετη στη χορήγηση νέας οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα: Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» είπε, δείχνοντας πως δεν τον συγκινεί ο κίνδυνος ενός Grexit.

Το κόμμα του κατέχει τώρα 83 έδρες σε σύνολο 150 στο κοινοβούλιο, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταλάβει 65 ή 70. Κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την παιδεία και τις υπηρεσίες υγείας έφεραν σε δεύτερη μοίρα την αντιμεταναστευτική ρητορική του τις τελευταίες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περίπτωση αυτή μπορεί να οδηγηθεί στον σχηματισμό ενός συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα SNS, όπως είχε κάνει από το 2006 έως το 2010, ή να επιδιώξει τη συνεργασία με άλλους εταίρους από τη δεξιά ή από το κέντρο.

Οι αναλυτές παραδέχονται, ωστόσο, το ενδεχόμενο, αν και μικρό, κάποια κόμματα που ανήκουν πολιτικά στον ίδιο χώρο να συμμαχήσουν για να τον εκτοπίσουν.

Στο παρελθόν ο απερχόμενος πρωθυπουργός έλαβε γενναιόδωρα κοινωνικά μέτρα για να αποκαταστήσει την εικόνα του έπειτα από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον εκατομμυριούχο-φιλάνθρωπο Αντρέι Κίσκα το 2014.

Ο Φίσο πιστώνεται με μια στέρεη διαχείριση της οικονομίας – η Σλοβακία είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης και παραμένει δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 53% του ΑΕΠ, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Η ανεργία όμως έχει ξεπεράσει το 10% και οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών της χώρας καθώς και τα χαμηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας, έχουν απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους.